Gen varuje: v roce 2024 budou podvody obětem šité na míru díky využití umělé inteligence

Gen varuje: v roce 2024 budou podvody obětem šité na míru díky využití umělé inteligence
2023-12-20T15:05:00+02:00
• 15. 12. 2023

Zdroj: Gen

Odborníci Genu zdůrazňují, že bude třeba mít se na pozoru před hrozbami ušitými na míru každé oběti. Od kyberzločinců využívajících technik deepfake k napodobování hlasu a vzhledu kolegů či známých až po spywarové aplikace šířené prostřednictvím věrohodných reklam nebo zpráv – příští rok bude obecně víc než kdy jindy důležitější ověřovat si, zda skutečně vidíte, slyšíte, čtete a klikáte na to, co si myslíte.

Umělá inteligence bude čím dál více vstupovat do kybernetických zločinů

V roce 2024 pronikne kyberbezpečnost ještě více do každodenního života běžných lidí. Dávno pryč jsou doby, kdy se problematika kybernetické bezpečnosti týkala pouze firem nebo těch ‚nejdigitálnějších‘ lidí. Předpokládáme, že umělá inteligence bude hrát ve tvorbě hrozeb obrovskou roli a umožní zločincům vytvářet sofistikovanější a věrohodnější podvody,“ říká technický ředitel společnosti Gen Michal Pěchouček. „U každého e-mailu, textové zprávy, reklamy nebo telefonního hovoru byste měli být obezřetní, abyste se ujistili, že na druhé straně není podvodník.

Hlavní predikce Genu pro rok 2024:

  • Pokroky v umělé inteligenci podpoří nárůst kyberkriminality – odborníci z Genu očekávají, že rok 2024 bude přelomovým rokem pro diverzifikaci schopností umělé inteligence. Kyberzločinci se již nebudou omezovat jen na generování textů, ale budou mít k dispozici i nástroje pro převod textů na video a další multimediální tvorbu. Díky těmto pokrokům bude stále obtížnější rozeznat skutečně nahrané video od vygenerovaného, zejména pokud jde o sestříhaná videa, jaká jsou v televizním zpravodajství.
  • Sociální inženýrství bude stále častější – kyberzločinci vědí, že nejlepším způsobem, jak získat to, co chtějí, je manipulace s lidskými emocemi a citovou zranitelností – metoda známá také jako sociální inženýrství. V roce 2024 budou podle odborníků z Genu kyberzločinci na sociálních sítích využívat obsah generovaný umělou inteligencí a šířit falešné zprávy, klamavé reklamy, deepfake videa známých osobností, nebo dokonce posílat zprávy, které budou zdánlivě pocházet od důvěryhodných kontaktů. Ve firmách se tyto typy útoků sociálního inženýrství prohloubí rozvojem útoků BCC (Business Communication Compromise, dříve označovaných jako Business Email Compromise; BEC), při nichž kyberzločinci využívají AI k napodobování hlasu nebo vzhledu vedoucích pracovníků.
  • Digitální vydírání lidí i firem bude cílenější – kyberzločinci běžně požadují výkupné za ukradená data; v roce 2024 odborníci z Genu očekávají, že vydírání bude ještě zákeřnější. Data se budou prodávat na dark webu a k jejich ukradení budou zločinci zneužívat i VPN infrastrukturu. Dále výrazně vzrostou útoky na cloudovou infrastrukturu, což významně zkomplikuje práci na dálku a organizační struktury založené na cloudu. Vydírání se bude vyvíjet i za hranici tradičního zašifrování souborů a zločinci budou lidi i firmy vydírat prostřednictvím metod, jako je sextortion, tj. hrozby zveřejnění údajné nahrávky oběti při sledování obsahu pro dospělé.
  • Špehovat a vydírat budou i další mobilní aplikace – S rozvojem finančních technologií roste i obava z nárůstu nekalých praktik v odvětví aplikací pro rychlé půjčky. Rostoucí obliba rychlého a snadného půjčování prostřednictvím mobilních aplikací povede některé bezohledné poskytovatele půjček k neetickým praktikám, aby si zajistili jejich splacení. Podle odborníků Genu můžeme být svědky prudkého nárůstu tvorby a šíření falešných chatovacích aplikací na mobilní zařízení, které ve svých zdánlivě nevinných rozhraních skrývají moduly pro krádež kryptoměn nebo spyware.
  • Rostoucí hrozby v oblasti kryptoměn – Rychle se vyvíjející prostředí kryptoměn přináší i nové příležitosti pro kyberzločince. Kvůli decentralizované povaze kryptoměn je šance zabránit podvodům či upozornit na ně mizivá. Odborníci z Genu se domnívají, že kyberzločinci se na majitele kryptoměn zaměří celou řadou způsobů, od prolomení kryptoměnových burz nebo směnných protokolů napříč měnami, přes využití nástrojů na rychle se rozvíjejícím principu „malware jako služba“ (MaaS stealery), až po zneužití kryptoměnových tzv. chytrých kontraktů.
AI AVAST 1024x1024x

Zdroj: DALL-E

Kyberhrozby budou v roce 2024 sofistikovanější, cílenější a hůře odhalitelné, proto chce společnost Gen poskytnout lidem nástroje, znalosti a tipy, které jim pomohou ochránit sebe i svou digitální svobodu. K ochraně před vyvíjejícími se hrozbami odborníci Genu radí:

  • Buďte skeptičtí: Kyberzločinci se často vydávají za známé společnosti, organizace nebo osoby ve vaší síti. Nikdy neklikejte přímo na tlačítka nebo odkazy, aniž byste si důkladněji ověřili, kdo vám je skutečně posílá.
  • Správa hesel: Postarejte se o to, aby vaše heslo bylo jedinečné, a nepoužívejte stejné heslo na různých účtech. Používejte vícefaktorové ověřování, pokud je k dispozici. Nástroje, jako je Norton Password Manager, generují a spravují bezpečná a komplexní hesla, pomáhají uživatelům mít pro každý účet odlišné heslo, a zabraňují tak ohrožení více účtů při opakovaném používání hesel.
  • Získejte ochranu soukromí, zabezpečení a identity: S nárůstem a sofistikovaností krádeží identity roste i důležitost nástrojů, které vás upozorní na ohrožení vašich údajů. Nástroj Avast BreachGuard hlídá nepřetržitě úniky dat a pátrá po nich na dark webu. Program nejenže zjistí, že došlo k úniku dat, ale také vám s vyřešením problému pomůže.
  • Chraňte víc než jen svůj počítač: Počet škodlivých mobilních aplikací umožňujících kyberzločincům sledovat vaši online aktivitu roste, proto se ujistěte, že máte v telefonu aktualizované mobilní zabezpečení, například Avast Mobile Security, které je k dispozici pro iOS i Android.

O společnosti Gen
Gen™ (NASDAQ: GEN) je globální společnost odhodlaná prostřednictvím svých předních kyberbezpečnostních značek Norton, Avast, LifeLock, Avira, AVG, ReputationDefender a CCleaner posilovat digitální svobodu všech. Kořeny našich spotřebitelských značek vychází z poskytování zabezpečení prvním digitálním generacím. Gen umožňuje lidem žít jejich digitální životy bezpečně, v soukromí a bez starostí jak v současnosti, tak i po další generace. Přinášíme oceňované produkty a služby v oblasti kybernetické bezpečnosti, ochrany soukromí a identity v online prostředí téměř 500 milionům uživatelů ve více než 150 zemích po celém světě. Více informací najdete na GenDigital.com.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat