Pozor na alternativní fakturace pro děti v Obchodě Play

Pozor na alternativní fakturace pro děti v Obchodě Play
2023-11-30T11:35:53+02:00
• 30. 11. 2023

Zdroj: Dotekománie

Největší provozovatelé obchodů s aplikacemi a hrami se snaží nabídnout rodičovské funkce, kde se nabízí funkce zaměřené na kontrolu. Jednou z těch podstatnějších je schvalování nákupů, a to i v aplikacích. V případě Googlu se jednalo o užitečnou funkci, jelikož měl rodič kontrolu nad každou platbou. Bohužel dochází ke změně.

Alternativní fakturace

Google začal zasílat oznámení o změně v Obchodě Play, které se vztahuje na kontrolu plateb v případě alternativní fakturace. Tedy možnosti, kdy platba není provedena přes Google Play. V takovém případě rodič nedostane oznámení a nemůže platbu zamítnout nebo povolit. To lze jen v případě platby skrze Google Play.

Pokud aplikace nabízí jiný platební systém, dítě může zaplatit bez vědomí rodiče, tedy pokud má k dispozici platební účet nebo přístup k platebním údajům, například z platební nebo kreditní karty. Je zde naštěstí jedna bezpečnostní podmínka. Pokud se dítě pokusí využít alternativní platební systém, tak při prvním pokusu se musí rodič nebo zákonný zástupce přihlásit, aby zkontroloval zprávu o platbě. Zde by měl dostat maximum informací.

unnamed (2) 512x250x

Zdroj: Google

Příští platbu ale již nekontroluje a dítě může platit bez schvalování. Pokud chce následně rodič vrátit platbu, tak musí přímo kontaktovat vývojáře a vykomunikovat si případný návrat, nebo reklamaci. Je tedy nutné, aby rodič nebo zákonný zástupce věnoval zvýšenou pozornost tomu, co schvaluje. Podrobnosti a případné odpovědi na časté dotazy lze najít na stránkách podpory Google Play.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat