NÚKIB varuje před aplikací WeChat, může sloužit k zacílení kyberútoku

NÚKIB varuje před aplikací WeChat, může sloužit k zacílení kyberútoku
2023-11-30T13:35:19+02:00
• 30. 11. 2023

Zdroj: sixthtone

Bezpečnost aplikací a služeb se řeší na denním pořádku. Společnosti a nejrůznější organizace vyhledávají potencionální hrozby, zejména škodlivý software. Někdy je ale aplikace z pohledu kódu bezpečná, ale to ne vždy znamená, že zde neexistuje nějaká hrozba. Nyní Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) varuje před aplikací WeChat.

Sbírá moc dat

Aplikace WeChat/Weixin slouží nejen pro komunikaci a za vývojem stojí společnost Tencent. Ta sídlí v Číně, kde ostatně patří mezi giganty. V našich končinách ale není aplikace jako taková moc rozšířená. NÚKIB uvádí, že ji používá přibližně 40 tisíc uživatelů. I tak je zde varování před jejím používáním.

ND2JLWRXSNL2ZA75B2QPKTUUIU 960x647x

NÚKIB ve své tiskové zprávě uvádí, že aplikace jako taková sbírá až příliš velké množství informací, i nad rámec potřeb pro fungování. Tato data dále mohou sloužit i pro zacílení kyberútoku, a to s velkou přesností. Dokonce může posloužit o k vydírání. Navíc se Tencent musí držet čínských zákonů, které jsou velmi přísné a tamější vládě dávají větší možnost kontroly nebo zásahu.

„K vydání upozornění nás vedly nejen vlastní analýzy, ale i informace od tuzemských a zahraničních partnerů. Na rozdíl od TikToku je ale počet uživatelů u platformy WeChat výrazně nižší, a proto jsme přistoupili v tomto případě k upozornění, nikoli k vydání varování,“ vysvětluje ředitel NÚKIB Lukáš Kintr.

Úřad zatím tedy vydal jen varování, které doplňuje o další informace. Pokud musíte používat tuto aplikaci, měli byste ji mít nainstalovanou na separátním smartphonu, kde nemáte osobní ani jiné informace. V případě, že nemáte druhé zařízení, neměli byste ji používat dlouho. V podstatě po vyřízení nutné komunikace byste měli WeChat smazat.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat