Huawei Mate 60 se v Číně představil s kvantovým zabezpečením hovorů

Huawei Mate 60 se v Číně představil s kvantovým zabezpečením hovorů
2023-11-16T21:18:26+02:00
• 17. 11. 2023

Huawei Mate 40 Pro, Zdroj: Dotekománie.cz

Čínský operátor China Telecom na konferenci Digital Technology Ecology Conference 2023 představil upravenou verzi telefonu Huawei Mate 60. Ten na trh přichází s kvantovým zabezpečením mobilního připojení.

Huawei Mate 60 nabízí kvantové šifrování komunikace

Telefon Huawei Mate 60 navazuje na loňský model Mate 40E, který přišel se SIM kartou podporující kvantové šifrování. Nový Huawei Mate 60 díky speciální SIM kartě dokáže šifrovat komunikaci přes VoLTE a to nejen hovory, ale také zprávy a přenos souborů. Šifrování funguje skrze algoritmus Quantum Key Distribution, který před zahájením hovoru vygeneruje šifrovací klíč, který je pak sdílen s příjemcem na jehož straně dojde k dekódování. Aby však bylo možné využívat takto zabezpečené komunikace, je nutné, aby obě dvě strany používaly hardware, který toto šifrování podporuje.

gsmarena 001 1200x798x

Zdroj: GSM Arena

Zabezpečení komunikace nezajišťuje jen speciální SIM Quantum karta, ale také speciální čipová sada a algoritmus, která je přísně střeženým tajemstvím společnosti China Telecom a Huawei. Podle informací takto zabezpečenou komunikaci využívá využívá již více než 1 milion uživatelů. Ať už je tato skutečnost jakkoliv zajímavá, můžeme se pouze domnívat, nakolik je komunikace opravdu zabezpečená už jen s ohledem na to, že se jedná o poskytovatele služeb na území komunistické Číny, kde soukromí uživatelů rozhodně není prioritou.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat