Sennheiser Ambeo Soundbar Plus – ten nejlepší soundbar? recenze

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus – ten nejlepší soundbar? [recenze]
2023-10-10T16:58:03+02:00
• 11. 10. 2023

Jednou za čas se na Dotekománii zaměříme i na nějaké to zajímavé audio zařízení a mezi ty jednoznačně Sennheiser Ambeo Soundbar Plus spolu se subwooferem Ambeo Sub patří. Má se totiž jednat o jeden z nejlepších soundbarů, který navíc samozřejmě můžete jednoduše propojit s mobilem díky podpoře mnoha standardů. Jak hraje v realitě? Jak funguje propojení s televizí nebo mobilem v praxi? Stojí za ty peníze?

Konstrukce

Jedná se o podlouhlý oválný elegantní soundbar potažený tkaninou na místech, kde se schovávají reproduktory, které dokáží vykouzlit až zvuk 7.1.4. Hlavní ovládací prvky jsou situované doprostřed na vrchní stranu zařízení. Najdeme zde tlačítko pro volbu vstupu, párování Bluetooth, ovládání hlasitosti a nakonec uprostřed multifunkční tlačítko používané třeba i pro aktivaci hlasové asistentky Alexa nebo Google Assisentu. Ty si ale nejprve v aplikaci musíte ručně nastavit.

Ambeo Sennheiser 7 6000x3368x

Ambeo Soundbar Plus; zdroj: Dotekománie

Na těle na horní části je pak malý LED pásek, který kromě intenzity hlasitosti informuje také o aktivním vstupu při jeho přepínání. Umí svítit všemi barvami, a tak při volbě Spotify zasvítí zeleně, při volbě přehrávání z USB třeba zase žlutě. Tyto barvy si můžete dokonce ručně nastavit pro každý vstup.

IMG 6945 1170x2532x IMG 6944 1170x2532x IMG 6942 1170x2532x

Aplikace Smart Control; zdroj: Dotekománie

Mimo to na těle soundbaru na čele vpravo dole jemně svítí logo AMBEO, pokud máte tuto funkci aktivní. Překvapilo mě, že v příslušné mobilní aplikaci si lze dokonce nastavit jas všech těchto svítících prvků včetně možnosti je zcela zhasnout.

Ambeo Sennheiser 5 5306x2978x Ambeo Sennheiser 8 6000x3368x

Ambeo Soundbar Plus; zdroj: Dotekománie

Zvuk

Zvukový výstup je jedním slovem fenomenální v kombinaci se soundbarem Ambeo Sub. Zvuk je krásně čistý včetně výšek při vyšších hlasitostech. Ty nejvyšší ale nejspíš ani nebudete využívat, protože to byste museli bydlet sami bez sousedů. Zvlášť v paneláku vám totiž sousedi určitě nepoděkují.

Samotný soundbar nabízí také dva basové reproduktory, nicméně samozřejmě se subwooferem vedle na zemi jsou basy silnější a více cítit v místnosti (a to já mám třeba osobně moc rád).

Při aktivní funkci AMBEO, která zajišťuje 3D zvuk, hraje zvuk více do prostoru a méně přímo na vás. Rozdíl jsem porovnával a nakonec jsem funkci ponechal aktivní. Především při přehrávání filmů se pak cítíte jako v kině. Zvukový výstup je opravdu skvělý a basy výrazné. Při přehrávání akčnějšího filmu večer s mnoha výbuchy jsem pak dokonce musel aktivovat tzv. noční režim, který tlumí basy.

Ambeo Sennheiser 1 6000x3368x

Ambeo Soundbar Plus; zdroj: Dotekománie

Soundbar Sennheiser Ambeo Soundbar Plus samozřejmě podporuje DTS:X, 360 Reality Audio, MPEG-H audio a Dolby Atmos. Poslední zmíněná funkce je pak indikována speciální diodou na těle zařízení. Pro Dolby Atmos ale potřebujete film s touto zvukovou stoupou – naštěstí na streamovacích platformách již naleznete takové filmy.

Ambeo Sennheiser 6 6000x3368x

Ambeo Subwoofer; zdroj: Dotekománie

K sestavě existuje pak mobilní aplikace, kterou doporučuji využívat. Většinu funkcí sice nastavíte i bez ní s pomocí dodávaného ovladače, ale v aplikaci můžete provést třeba aktualizace firmware a všechno v ní lépe a přehledněji vidíte. Po zapojení soundbaru a subwooferu je dobré provést kalibraci. Reproduktory párkrát zapípají a je hotovo a zvuk simulující sestavu 7.1.4 je připraven.

Samotná aplikace s názvem Smart Control vám dále nabídne základní přehled, možnost ovládat hlasitost, nastavovat ekvalizér, nastavit zesílení či zeslabení basů nebo třeba spustit demo. Její design není nativní a občas se mi moc nelíbí pomalejší doskakování některých prvků rozhraní. Zkrátka mohla by být lepší.

IMG 6950 1170x2532x IMG 6935 1170x2532x IMG 6937 1170x2532x

Aplikace Smart Control; zdroj: Dotekománie

Konektivita

Potěšující zprávou je především podpora mnoha různých standardů i díky integrované WiFi a systému Ambeo OS. K dispozici je tak možnost propojení s čímkoliv, co podporuje Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL Connect s Dolby Atmos a Google Chromecast. Samozřejmostí je propojení přes starý dobrý Bluetooth.

V praxi při dlouhodobějším používání nejsou tyto funkce stoprocentně spolehlivé. Především funkce Spotify Connect a také Apple AirPlay celkem často zlobila, stream hudby se povedl až na druhý pokus. Zkrátka při prvním pokusu o spojení mě soundbar jakoby “vykopl” a nic se nestalo. Myslel jsem si, že to může být vada kusu, a tak jsem poprosil o výměnu testovaného kusu za druhý. Ten však trpěl stejným problémem.

IMG 6940 1170x2532x IMG 6941 1170x2532x IMG 6948 1170x2532x

Aplikace Smart Control; zdroj: Dotekománie

Problém se podařilo vyřešit zapojením soundbaru do internetu přes ethernetový kabel. Poté se mi dařilo zahájit stream (většinou) již na první pokus. Jen škoda přítomnosti dalšího kabelu. Po diskuzi s lokálním zastoupením značky prý tuto chybu mohl způsobovat WiFi router, přičemž testováno bylo se standardním routerem od Vodafone Compal CH7465 s defaultním nastavením (ono tam ani nejde vlastně nic moc nastavit). Zastoupení totiž jinak tuto chybu neeviduje a jejich test stejné funkce stejného kusu soundbaru s routerem značky Ubiquiti tuto chybu nevykazoval.

Ale není to jen o bezdrátovém streamování – ono celková spolehlivost celého soundbaru bohužel nebyla během testování úplně nejlepší. Párkrát za dvouměsíční testování se kompletně zasekl, hudba z něj nehrála a nešlo s ním nic dělat. Pomohlo až vypojení ze zásuvky. Toto je u takto drahého zařízení zklamání, možná se však jedná o vadu testovaného kusu, který přeci jen také prošel už pár redakcemi. Druhý kus jsme testovali již jen chvíli, asi týden, takže otázka, zda tím také trpí.

Ambeo Sennheiser 9 5498x3086x

Ambeo Soundbar Plus; zdroj: Dotekománie

Využívat ale nemusíte jen bezdrátovou konektivitu. Pro spojení s TV poslouží HDMI eARC, a mimo to zde máme také RCA stereo výstup, optický výstup, dvě HDMI IN a klasické velké USB.

Zhodnocení

Soundbar Sennheiser Ambeo Soundbar Plus spolu se subwooferem Amebo Sub nabízí vynikající zvukový výstup a zařadil bych je mezi ty nejlepší soundbary, co vám doma vytvoří takové domácí kino. Během testování mě nicméně mírně zklamala spolehlivost, občas streamování nefungovalo hned, občas bylo nutné soundbar restartovat.

Ambeo Sennheiser 3 5753x3229x

Ambeo Soundbar Plus; zdroj: Dotekománie

Samotný soundbar nepatří mezi nejlevnější. Jeho cenovka se pohybuje kolem 38 tisíc korun plus za subwoofer necháte dalších 18 tisíc. Ve finále je tak otázka, zda potřebujete soundbar za necelých 60 tisíc korun. Pokud chcete ale doma skvělé domácí kino a nevíte co s penězi, zvukově vás Ambeo Plus nezklame. Jen na bezdrátové komunikaci a spolehlivosti by výrobce ještě mohl zapracovat.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat