iTop Screen Recorder 4: nejlepší ve svém oboru? recenze

iTop Screen Recorder 4: nejlepší ve svém oboru? [recenze]
2023-10-21T07:00:08+02:00
• 21. 10. 2023

Zdroj: iTop

Oblíbený software pro snadné nahrávání obrazovky používají uživatelé na celém světě už řadu let. V polovině letošního roku byla v San Franciscu představena nejnovější verze nástroje iTop Screen Recorder, aktuálně ve verzi 4. Co přináší oproti přechozím verzím nového?

Široké možnosti

Nejen z vlastní zkušenosti vím, že možnost nahrávání obrazovky dokáže být velice užitečná, a použití je velmi široké: ať už se jedná například o záznamy nejrůznějších školení či výuky, nahrávka zajímavé hry, kde se můžu pochlubit svým postupem, či nejrůznější pracovní použití. Ve všech případech je ovšem důležitá jedna věc: plynulost.

iTop Screen Recorder

Zdroj: Dotekomanie

V hlavní roli plynulost

Schopnost plynulého záznamu je zásadní. iTop Screen Recorder 4 toho dosahuje použitím vysoce pokročilých technologií kódování videa, společně s možnostmi hardwarové akcelerace. V době, kdy dramaticky roste poptávka po personalizovaném video obsahu (nejrůznější školící či prezentační videa), je schopnost spolehlivého a plynulého záznamu zásadním parametrem. Pokud to máte stejně, tak je tu dobrá zpráva: přesně na to se iTop Screen Recorder soustředí. Žádné složité „serepetičky“ kolem, ale fokus na to hlavní, co uživatele zajímá. Jednoduché ovládání a záznam videa bez otravného sekání. To se mi líbí.

Intuitivnost ovládání

Když mluvím o plynulosti, ruku v ruce s tím jde i jednoduchost ovládání. Co je mi platná špičková kvalita výsledného záznamu, když nestihnu zachytit to podstatné? Proto je fajn, že v jednoduchém rozhraní můžu velmi rychle vybrat, zda chci nahrávat celou obrazovku, nebo jen její část či konkrétní okno, a pohotově k tomu všemu můžu přidat i screenshoty obrazovky, se kterými můžu následně pracovat a upravovat je.

Když vytvářím videa, na kterých jsem také já, zajímá mě určitě i možnost ochrany svého soukromí, konkrétně formou buď rozmazání, nebo přímo změny pozadí videa. Koneckonců není nutné, aby každý viděl, jak přesně je zařízena moje pracovna, a na pobíhající děti v pozadí také nemusí být všichni zvědaví.

Co naopak na intuitivnosti NEpřidává je nedotažená lokalizace. Ano, v nastavení lze zvolit český jazyk, ale i tak narazíte v různých částech aplikace na anglické texty. Ano, beru v potaz, že značná část národa si už s angličtinou alespoň do určité míry „tyká“, ale perfektní stav to určitě není. Navíc jméno autora lokalizace zní mnohem více polsky než česky, ale to už opravdu jen na okraj.

iTop Screen Recorder

Zdroj: Dotekomanie

A co novinky?

Jasně, v hlavní roli nové verze je už dříve zmíněná rychlost a pohotovost. Tím to ovšem (naštěstí) nekončí. Je tu několik novinek, které někdo ocení více, někdo třeba méně, ale já osobně jsem rád, že tu jsou:

  • Teleprompter: pod tímto názvem se skrývá implementace čtecího zařízení. Je to super věc zejména v případech, kdy tvořím edukativní videa, kdy chci obrazový obsah srozumitelně vysvětlit nebo podpořit mluvenou řečí. Ne každý je natolik zdatný rétor, aby byl výsledek alespoň uspokojivý tzv. „na první dobrou“. A tady právě přijde ke slovu teleprompter: nemusím se nic učit nazpaměť, prostě si jen připravím text, který mi čtecí zařízení postupně zobrazuje. I to chce trošku tréninku, ale ruku na srdce – číst předem připravený text je násobně snazší, než něco vymýšlet za pochodu. Tato funkce mě osobně přišla hodně zajímavá.
  • Lupa: pomocí této novinky můžu přiblížit zvolenou část videa. Opět se hodí u vzdělávacích videí, kdy můžu jednoduše zvýraznit či zvětšit oblast obrazovky, o kterou v dané chvíli jde, například konkrétní tlačítko či dialog, o kterém je právě řeč.
  • Pokročilý záznam z webové kamery: o vylepšení plynulosti oproti předchozím verzím jsem už mluvil, a zde je to vidět asi nejvíce. Navíc jsou tu i celkem zajímavé možnosti změny polohy webové kamery přímo z rozhraní programu. Tuto možnost jsem zatím nevyužil, ale někomu může přijít vhod.
iTop Screen Recorder

Zdroj: Dotekomanie

Stoji za to?

To nejdůležitější na závěr: stojí nová verze iTop Screen Recorder 4 za to? Na tuto otázku si musí každý odpovědět sám. U mne to nebylo příliš obtížné, s lepším softwarem pro záznam obrazovky jsem nepracoval, navíc ovládání mi hodně rychle přirostlo k srdci.

Velkým plusem je určitě docela široký záběr: není to „jen“ o nahrávání obrazovky, ale k dispozici jsou tu  také velmi dobré možnosti editace videa, jednoduchý nástroj pro kompresi výsledných videosouborů, či zdařilá utilita pro odstranění hluku a šumu z výsledků vaší práce. I doplňkové nástroje např. pro streamování her či efekty pro webkameru jsou užitečné. Novinka ve formě teleprompteru mě zaujala: v práci jsem spíše pedant, a řídím se heslem „kdo je připraven, nebývá překvapen“.

Mínusem je již zmíněný mix českých a anglických textů v menu či ovládacích prvcích softwaru, a také velmi důležitý faktor, a to je cena. Zkušební verze iTop Screen Recorderu je sice zdarma, plná verze je pochopitelně placená. Jednoroční předplatné vyjde na 42,98 dolarů, tedy přibližně 990 korun. To mi nepřijde úplně málo, ale na druhou stranu dostávám za své peníze poměrně dost muziky.

A pokud přece jen trochu váháte, něco pro vás mám: přímo ZDE můžete objednat plnou verzi iTop Screen Recorderu 4 s 50% slevou, takže vás celý rok vyjde na 21,49 USD, tedy 496 Kč.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat