Google po 10 letech ukončuje jednu foto funkci

Google po 10 letech ukončuje jednu foto funkci
2023-10-13T15:00:49+02:00
• 13. 10. 2023

Pixel 7; Zdroj: Google

Google si vytvořil poměrně dobrou pověst kolem fotografických funkcí, zejména s novými Pixely. V podstatě se dá říci, že kde konkurence potřebovala několik snímačů, on si vystačil s menším množstvím doplněným o dobrý software. Ještě před příchodem Pixelů si ale pohrávala s nejrůznějšími funkcemi a možnostmi, ale jedna z nich končí.

Bez sférických snímků

Ještě v dobách Androidu  4 Google představil funkci Photo Sphere, tedy možnost vytvořit 360° snímek. Tato metoda pořizování byla trochu časově náročnější, jelikož jste museli na předem vyznačené body skrze displej zamířit mobilem, který udělal snímky. Následně došlo ke zpracování a vytvoření jednoho 360° snímku, případně i nějaké části. Později jsme se dočkali podpory gyroskopu a ve spojení s VR technologií jste si mohli v podstatě na jakémkoliv mobilu prohlížet tyto snímky.

Funkce přišla v roce 2012, přičemž přišel asi čas pro ukončení. Nejnovější smartphony Pixel 8 a Pixel 8 Pro již není tato možnost nabízena. Pakliže máte starší Pixel, stále bude k dispozici. Google nespecifikoval důvody ukončení, ale dá se odhadovat, že se jednalo o již málo používanou funkci v samotné aplikaci Google Kamera.

photo sphere anim 400x180x

Zdroj: androidpolice

I já jsme ji naposledy použil před lety a vlastně se mi po ní ani nebude stýskat. Google ale nic neuvedl o konci podpory. Zjevně bude stále možné takové snímky prohlížet v Google Fotkách, jen s touto možností nepočítá do budoucnosti. Naštěstí jsou zde jiné fotografické funkce a navíc se Google soustřeďuje spíše na využívání AI ve fotografování a hlavně v následných úpravách.

Zdroje: androidauthority.com, 9to5google.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat