První dojmy iPhone 15 a iPhone 15 Pro

První dojmy iPhone 15 a iPhone 15 Pro
2023-09-23T13:35:59+02:00
• 23. 9. 2023

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Apple včera začal prodávat nový iPhone 15 a iPhone 15 Pro. My jsme měli možnost si nové modely v předstihu osahat a tak vám dnes přinášíme naše první dojmy. Jaké novinky jsou v realitě? Jak na nás zapůsobili?

iPhone 15 Pro 19 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

iPhone 15

Začneme základním modelem iPhone 15. Zatímco vloni iPhone 14 oproti svému předchůdci mnoho novinek nenabízel, letos je tomu jinak. Novinka přináší poměrně dost změn, přičemž mnoho z nich převzala z loňského iPhone 14 Pro.

V prvé řadě tu máme mírně inovovaný design. Záda už nejsou lesklá, ale příjemně matná. Rámeček je stále hliníkový, ale je více zaoblený, takže telefon lépe padne do ruky. Také čelní panel je mírně zaoblený. Zaoblení však není tak výrazné jako třeba kdysi u iPhonu 6/7/8, ale stále už tu není kompletně plochý panel jako u iPhone 13/14.

Apple iPhone 15 lineup color lineup screen 2400x1600x

iPhone 15; zdroj: Apple

Líbí se mi nové barevné varianty a to především černá. Ta je totiž konečně černá, loňská temně inkousková měla nádech do tmavě modré barvy a ne každému se to líbilo. Letos navíc díky matným zádům vypadá opravdu výborně.

Všechny další barvy mají velmi mírnou saturaci, díky čemuž nepůsobí nijak křiklavě. Osobně se mi dost zalíbila ještě nová modrá, která je spíše skoro bílá. Pro opačné pohlaví pak bude jistě lákavá nová růžová.

Potěšující zprávou je nahrazení výřezu (notche) novým dynamickým ostrovem. Nový iPhone 15 tak působí značně moderněji. Ostrůvek jinak nabízí stejnou funkcionalitu známou už z loňského modelu 14 Pro.

Proměnou prošel také fotoaparát, jakkoliv jeho modul na zádech nabízí stejný design. V první řadě tu máme nový 48MPx fotoaparát. Ten pak umožňuje fotit snímku ve výchozím nastavení do 24 MPx nebo to lze změnit na 12 MPx. Apple pak vylepšil také portrétní snímky nebo Smart HDR. Na tyto novinky se pak zaměříme v recenzi později.

Uvnitř pak tepe novější čip Apple A16 Bionic a velice potěšující novinkou je konektor USB-C.

iPhone 15 Pro

Nový iPhone 15 Pro přináší především titanové tělo v nových barvách. Při prvním uchopení mě opravdu velmi příjemně překvapila nízká hmotnost. Pro modely byly poslední roky totiž poměrně těžké a právě díky titanu už tolik neváží. Důležité je však zmínit, že základní iPhone 15 stejné velikosti je díky hliníku pořád o chlup lehčí.

iPhone 15 Pro 16 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Stejně jako na základním iPhone 15, také na Pro modelu je rámeček více zaoblený a stejně tak čelní sklo. Osobně se mi to moc líbí, na druhou stranu pokud aplikujete na displej ochranné fólie, už to asi nebude tak jednoduché jako vloni.

Nové jsou také barevné varianty. Černý titan je stále velmi tmavý podobně jako vloni (a není to tak šedá jako kdysi). Dále bude v nabídce přírodní titan, který mírně mění barvu v závislosti na okolním osvětlení. Občas mi přijde více světle šedý, jindy má zase mírný nádech do pískové/zlaté. Nabídku dokončuje bílý titan a modrý titan. Modrá vypadá také skvěle a je hodně tmavá.

iPhone 15 Pro 15 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Pochválit musím také velmi tenoučné rámečky kolem displeje a především fakt, že jsou symetrické.

Na boku místo přepínače tichého režimu najdeme nově akční tlačítko. Na něj si můžete nastavit různé akce jako je spuštění fotoaparátu, svítilny, zapnutí nahrávání zvuku, aktivaci určitého režimu či jakoukoliv vlastní zkratku. Podrobněji se využití tohoto tlačítka budeme věnovat v recenzi, kterou chystáme.

iPhone 15 Pro 17 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Fotoaparát se dočkal samozřejmě také vylepšení. Stejně jako u základní patnáctky, výchozí rozlišení je nyní 24 MPx a vylepšené jsou portrétní snímky. Větší Pro Max má pak teleobjektiv s 5násobným přiblížením. Osobně mě zaujala možnost nahrávat ProRes záznamy na externí SSD disk s minimální rychlostí 220 Mb/s. Ten stačí připojit a v prostředí fotoaparátu se vám pak dole zobrazí nápis USB-C. Po dokončení nahrávání stačí disk jen odpojit, není třeba nejdříve používat žádné softwarové odpojení. Právě konektor je zde také nový a v případě Pro modelu nabízí standard USB 3.

iPhone 15 Pro 11 5181x2908x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

Uvnitř tepe nový čip Apple A17 Pro s výrazně vylepšnou grafickou částí. Apple nám pak ukázal hru Resident Evil, přičemž graficky vypadá hra opravdu výborně. Nový iPhone 15 Pro třeba s herní ovladačem Backbone One se tak promění v přenosnou konzoli a třeba jednou nahradí takové Nintendo Switch.

iPhone 15 Pro 12 6000x3368x

iPhone 15 Pro; zdroj: Dotekománie

FineWoven kryt

Osahali jsme si také nové FineWoven obaly. Z nich mám mírně rozpačité dojmy. Kožené obaly jsem měl moc rád a nejsem si jistý že, tato náhrada působí tak luxusně. Viděli jsme morušově rudý (v podstatě fialový) a ten vypadá tedy velice pěkně.

iPhone 15 Pro 3 6000x3368x iPhone 15 Pro 4 6000x3368x

iPhone 15 Pro FineWoven kryt; zdroj: Dotekománie

Kouřová (světle hnědá) barva na fotkách vypadá světlejší než ve skutečnosti je. Po nasazení na iPhone to vypadá a působí stále celkem dobře, zejména zepředu. Stále tu máme hliníková tlačítka, což chválím. Boky jsou pak velmi příjemné na dotek a působí trochu jako guma. Jsem zvědavý, jak textura na zádech odolá času. Nový iPhone 15 Pro testujeme právě s tímto obalem a tak se k tomuto materiálu ještě vrátíme v recenzi.

iPhone 15 Pro 2 5231x2936x

iPhone 15 Pro FineWoven kryt; zdroj: Dotekománie

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat