Mediatek je jedničkou na trhu s procesory pro mobily

Mediatek je jedničkou na trhu s procesory pro mobily
2023-09-20T16:34:28+02:00
• 20. 9. 2023

Fotka od Jonas Leupe z Unsplash

3

Ještě před pár lety byl trh s procesory měl jednoznačného tahouna v podobě společnosti Qualcomm. Dále mezi ty největší zapadaly firmy jako Samsung, Huawei a Apple. Došlo ale k mnoha změnám a dříve opovrhovaná firma Mediatek začala více pracovat na nových technologiích. Dočkali jsme se řady Dimensity s přímou podporou 5G, což vystřelilo firmu do prvních příček. Nyní již několik čtvrtletí jasně dominuje celému trhu.

Výrazně posílil Unisoc

Dnes se již Huawei neobjevuje v samotné analýze trhu společností CounterPoinResearch, je v kategorii Ostatní. Není se čemu divit, jelikož sankce mají značný dopad na tohoto čínského výrobce. Sice nedávno uvedl několik mobilů s vlastním procesorem s podporou 5G, ale mobily by neměly v podstatě existovat, jelikož využívají technologie, ke kterým výrobce nemá mít přístup. A nejde jen o výrobní technologii. Například obsahují paměti od firmy SK Hynix, ale ta už 3 roky nedodává kvůli sankcím. Huawei se v analýze naposledy objevil s 1% zastoupením na trhu v prvním kvartálu roku 2022.

Global Smartphone Chipsets Market Share Q2 2023 2000x1125x

Zdroj: counterpointresearch (Se souhlasem)

Ve druhém čtvrtletí tohoto roku uhájila společnost Mediatek prvenství s 30 % dodávek procesorů pro mobily, ale těsně v závěsu je Qualcomm s 29 %. Třetí místo patří Applu s 19 %, ale jde si všimnout, že výrazně posílil výrobce Unisoc. Tomu se podařilo získat 19 %, což je nejlepší výsledek této firmy za poslední šest kvartálů. Samsungu náleží páté místo se 7 %. Ostatní výrobci mají 1 %.

Ve třetím kvartálu neočekáváme nějaké dramatické změny, ale v posledním čtvrtletí asi posílí opět Apple a i Mediatek trochu více poroste. Očekáváme, že nejvíce oslabí Unisoc.

Zdroje: counterpointresearch.com, gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 20. 9. 2023, 17:59

Samsung je tedy bída a děs😂, Mediatek právem první místo.. To s tím Huawei je pěkná blbost a asi ani nevíte jak to bylo..

Přemysl Vaculík

VIP 20. 9. 2023, 18:00

Proč blbost?

Martin Jeřábek

VIP 20. 9. 2023, 19:37

Protože SK HYNIX jim prodával RAM i úložiště, teď tvrdí že tomu tak není ale nákup a prodej proběhl, že má sankce je sice hezké ale Huawei dokázal vyrobit čip bez technologie EUV..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat