Avast: Nový podvod na TikToku láká na kryptoměny, zneužívá známé osobnosti

Avast: Nový podvod na TikToku láká na kryptoměny, zneužívá známé osobnosti
2023-09-08T11:35:23+02:00
• 8. 9. 2023

Zdroj: Avast

Výzkumníci Avastu, přední značky v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí společnosti Gen, odhalili nový podvod, který zneužívá jména známých osobností, jako je Elon Musk, Joe Rogan nebo známý youtuber Mr. Beast, aby přiměl důvěřivé uživatele k investici do kryptoměn přes falešnou webovou stránku. 

Podvodníci zneužívají TikTok ke krádežím

Podvod se šíří přes sociální síť TikTok a těží především z toho, že mladé lidi láká na rychlý a snadný výdělek. V podvodných „deepfake“ videích údajný Elon Musk nebo Mr. Beast propagují falešnou webovou stránku slibující jednoduchý zisk kryptoměn. Od konce srpna zablokovaly týmy pro výzkum hrozeb Genu přístup k řadě těchto stránek, a ochránily tak tisíce uživatelů.

TikTok scam1 326x724x

Zdroj: Avast

Jak celý podvod funguje? 

Na TikToku se objevují videa, ve kterých známá celebrita slibuje, že výměnou za jednoduchou registraci na odkazované webové stránce získá dotyčný 8000 dolarů (přibližně 178 000 korun) v kryptoměně Bitcoin.

TikTok scam3 325x722x

Zdroj: Avast

Po registraci a zadání propagačního kódu na tomto webu se na účtu oběti dokonce objeví avizovaná částka, což vyvolává dojem, že se jedná o legitimní zdroj výdělku. Aby si však lidé mohli tyto kryptoměny skutečně vybrat, musí na svůj nový účet vložit 300 až 500 dolarů (tedy zhruba 6000 až 11 000 korun). Pokud tak učiní, podvodníci jejich vložené peníze ukradnou a s nimi zmizí i slibované kryptoměny.

TikTok scam4 183x366x

Zdroj: Avast

Jak se chránit? 

  • Buďte skeptičtí: Nikdy nevěřte věcem, které jsou zdarma, i když se zdá, že je propagují známé osobnosti. Pamatujte, že videa mohou být falešná či jinak zmanipulovaná.
  • Nahlaste podezřelý obsah: Pokud na tyto podvody narazíte, nahlaste je. Každé takové nahlášení pomáhá chránit ostatní.
  • Sbírejte informace: Sledujte platformy, jako je například blog Avastu, abyste měli dostatek informací o nejnovějších podvodech a online bezpečnostních hrozbách.
  • Nezapomeňte také používat nástroje, jako je Avast Mobile Security a další, které vás před podobnými podvody pomohou ochránit.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat