Vivo ukončilo prodej v Německu, problém je v neplacení patentních poplatků Nokii

Vivo ukončilo prodej v Německu, problém je v neplacení patentních poplatků Nokii
2023-06-26T18:00:06+02:00
• 26. 6. 2023

Po firmách Oppo a OnePlus, patřících pod čínského BBK Electronics, odešlo v červnu z německého trhu i Vivo. Čínský výrobce chytrých telefonů nyní dle očekávání přestal prodávat své produkty. Důvodem je prohraný soudní spor, který dal za pravdu společnosti Nokia.

Již v dubnu vyhrála Nokia u zemského soudu v Mannheimu, že Vivo musí platit poplatky Nokii za to, že využívá jejich patenty. Vivo se však s Nokií nedohodlo na výši poplatků a tvrdí, že nastavená cena je od Nokie příliš vysoká. Proti společnost Vivo zastavuje prodej svých chytrých telefonů a dalších produktů v Německu. Návštěvníci německých internetových stránek společnosti Vivo se setkají pouze s prázdnou stránkou, která jim sdělí, že „produkty Vivo nejsou v současné době v Německu dostupné“.

Vivo logo 1350x675x

Zdroj: Vivo

Nokia je prý moc drahá, Vivo se radši vzdá prodejů, než aby platila

Společnost Vivo tak naplňuje soudní rozhodnutí vynesené v dubnu 2023. Soudci přikázali zastavit prodej chytrých telefonů Vivo kvůli obvinění od společnosti Nokia, že porušují její patenty na mobilní sítě a zařízení pro mobilní telefony. Týká se to především funkcí souvisejících s obsluhou připojení WLAN. Důvodem oznámení o dočasném odchodu společnosti Vivo z německého trhu je jejich neochota platit licenční poplatky, které společnost Nokia požadovala za užívání těchto patentů. Nokia se obrátila na soud v Německu a uspěla. Vivo se však německého trhu vzdát nechce a věří, že se s Nokií dohodne, do té doby se z trhu zatím stáhla.

Zařízení Vivo jsou dostupná zatím u kamenných prodejců a doprodávají se již naskladněné kusy, oficiální online prodej je však zcela zastaven. Ostatní země v Evropě tímto dočteny nebyly, Němci si tak mohou nechat poslat zařízení Vivo ze sousedních států nebo přímo z Číny. Společnost Nokia pokračuje v právních krocích proti čínským výrobcům zařízení i v jiných zemích, začala s největším trhem v Německu a je pravděpodobné, že své poplatky za své patenty bude vymáhat i v dalších zemích Evropy. Vivo však doufá v dohodu s Nokií.

Zdroje: winfuture.de, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat