EU chce zpřísnit pravidla pro popis na obalech produktů a omezit klamavou reklamu

EU chce zpřísnit pravidla pro popis na obalech produktů a omezit klamavou reklamu
2023-05-19T10:10:34+02:00
• 19. 5. 2023

Zdroj: Engadget (se souhlasem)

Evropský parlament přichází s dalšími úpravami právních předpisů, které by se tentokrát měly zaměřit na nepřesné a zavádějící popisy na obalech produktů a také se si chce lépe posvítit na klamavou reklamu.

Evropský parlament připravuje nové předpisy, které lépe ochrání spotřebitele

Tyto předpisy by se, kromě regulace nepřesného popisu na obalech produktů, měly také zaměřit na nepravdivá tvrzení o dopadu na životní prostředí, nebo na omezenou možnost opravitelnosti produktů. Na produktech, především pak z oblasti elektroniky, se často objevují nepřesná a zavádějící tvrzení, že je produkt „klimaticky neutrální“, nebo šetrný k životnímu prostředí. EU si che na tato tvrzení lépe posvítit, zdali jsou opravdu podloženy prokazatelnými studiemi a výzkumy.

1642620067978 20220119 EP 124561D HAS 711 4928x3280x

Zdroj: EU

Návrh nového předpisu rovněž bude požadovat jasné označení nákladů potřebných na opravu daného produktu a včetně případných omezení na straně výrobce. Evropská poslankyně – Biljana Borzan k tomuto sdělila:

Průmysl již nebude profitovat z výroby spotřebního zboží, které se rozbije právě v době, kdy skončí záruční doba. Spotřebitelům budou muset být poskytnuty jasné informace o možnostech a nákladech na opravy. Etikety výrobků budou občany informovat o tom, které zboží zaručeně vydrží déle, a výrobci, jejichž zboží je trvanlivější, budou mít z toho prospěch. Džungle falešných environmentálních tvrzení skončí, protože budou povolena pouze ověřená a podložená ekologická tvrzení„.

Cílem této snahy je to, aby byli spotřebitelé při nákupu produktů lépe informovaní a zároveň motivovat společnosti, aby nabízely prokazatelně udržitelnější výrobky. Evropský parlament chce mimo jiné také zamezit zavádějícím tvrzením jako jsou například ta o deklarované životnosti baterií, nebo záměrné omezování životnosti výrobků ze strany výrobců. Doprovodná zpráva rovněž říká, že ruku v ruce s těmito opatřeními bude nařízena interoperabilita s výrobci příslušenství třetích stran, aby tak celkově nové předpisy dávaly koncepčně smysl.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat