Meta musí prodat Giphy po prohraném soudním sporu

Meta musí prodat Giphy po prohraném soudním sporu
2022-10-20T13:32:56+02:00
• 20. 10. 2022

Zdroj: Reuters (se souhlasem)

Britský Úřad pro hospodářskou soutěž a trhy (CMA – Competition and Markets Authority) nařídil společnosti Meta prodat firmu Giphy. Úřad přezkoumal rozhodnutí soudu, kde tribunál rozhodl ve prospěch Mety v záležitosti sdílení citlivých informací třetích stran; CMA následně došel k názoru, že akvizice Giphy může vést k poškození hospodářské soutěže tím, že by byl omezen přístup konkurenčních společností ke Giphy GIFům nastavením nevýhodných podmínek a omezením možností digitální reklamy. Společnost Meta (vlastnící mimo jiné Facebook, Instagram či WhatsApp) tak bude muset odepsat jednu ze svých významných akvizic.

Meta prohrála soudní spor u odvolacího soudu pro hospodářskou soutěž

Meta koupila společnost Giphy v květnu 2020 za odhadovanou cenu 400 milionů dolarů. Cílem transakce bylo zlepšit vyhledávání animovaných GIFů v Instagram Stories a ve zprávách. Společnost proklamovala, že služba Giphy bude i nadále „otevřeně k dispozici“ i ostatním. CMA zahájil vyšetřování přibližně měsíc po dokončení akvizice, a v srpnu 2020 pak vydal rozhodnutí, že celý obchod poškodí konkurenci v oblastech sociálních médií a reklamy. Meta tato tvrzení odmítla a odvolala se proti povinnosti prodat Giphy v listopadu 2021. Argumentovala tím, že provedená vylepšení nabídnou „více možností pro všechny“. Toto odvolání ovšem Meta nakonec prohrála.

Mluvčí společnosti Meta uvedl, že společnost je „zklamána“ rozhodnutím CMA, ale že bude rozhodnutí respektovat a plně spolupracovat při prodeji Giphy. Dále ještě doplnil, že společnost Meta bude nadále usilovat o akvizice, které přinesou více „inovací a možností“.

Kompletní prohlášení společnosti Meta k této kauze:

„Jsme zklamáni rozhodnutím CMA, ale přijímáme v této záležitosti dnešní rozsudek jako konečný. Budeme s CMA úzce spolupracovat na prodeji GIPHY. Celému týmu GIPHY jsme vděčni za jejich podnikání v této nejisté době, a přejeme jim mnoho úspěchů. Nadále budeme zvažovat různé možnosti – a to včetně nových akvizic – jak přinášet více inovací a možností výběru lidem ve Velké Británii a po celém světě.“

Giphy Meta 01 endgadget 675x435x

Zdroj: Endgadget (se souhlasem)

Neúspěch této diskutované transakce nemusí nutně poškodit podnikání společnosti Meta. Nicméně aktuálně probíhá opětovné přezkoumávání nákupů společností Instagram a WhatsApp v letech 2012 a 2014. Americká Federální obchodní komise (FTC – Federal Trade Commision) navíc nedávno dokonce zažalovala Metu za další akvizici – koupi společnosti vyvíjející VR fitness aplikaci Within – a to kvůli obavám, že by to mohlo zadusit trh virtuálního fitness.

Jednotlivé akvizice Mety jsou zjevně pod bedlivým dohledem regulačních autorit, a dodatečné zrušení nákupu společnosti Giphy přitáhne ještě intenzivnější pozornost úřadů.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Petr Hlávka

Narodil se velmi mlád a zatím je stále ještě naživu. Už v dětství ho přitahovaly bity a bajty: od programovatelné kalkulačky, přes C64, MS-DOS a Windows pak (téměř proti své vůli) doputoval do univerza jménem Apple - a už v něm zůstal.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat