Google přináší do Česka ekologické trasy v Mapách

Google přináší do Česka ekologické trasy v Mapách
2022-09-07T06:52:33+02:00
• 7. 9. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Google představil novinku ve službě Google Mapy, která se zaměřuje na navrhování ekologických tras. Zatímco se na funkcionalitě stále pracuje, tak do této chvíle byla k dispozici jen pro několik krajina, ale v poslední době začalo rozšiřování. Nyní jsme se dočkali i my v České republice.

Navigace a ekologická trasa

Google má s touto novou funkcí v navigaci poměrně velké cíle a dle jeho analýzy je možné, aby se značně snížila uhlíková stopa. Teoreticky je možné, aby došlo k omezení rovnající se jednomu milionu tun emisí uhlíků ročně, což se dá přirovnat k tomu, jakoby ze silnic zmizelo 200 000 aut. Novinka využívá pro svou funkcionalitu nasbíraná a analyzovaná data, přičemž je zapojena i umělá inteligence.

„Umělá inteligence identifikuje všechny relevantní trasy z bodu A do bodu B, a vypočítá spotřebu paliva pro každou z nich na základě historických a reálných dopravních vzorců, sklonu a typu silnice a dalších údajů. Díky tomu dokáže ve zlomku sekundy najít nejúspornější a nejrychlejší trasu do cíle,“ vysvětluje tisková mluvčí Googlu v ČR Iva Fialová.

Navigace vám bude automaticky nabízet kromě rychlejších alternativních tras i ekologické, kde se dozvíte, kolik paliva můžete ušetřit a jak velký je časový rozdíl oproti běžné trase. Ukázku můžete vidět na animovaném obrázku níže. Google myslel i na upřesnění, takže v nastavení si můžete zvolit, na jaký typ paliva nebo pohonu jezdí vaše auta. Od toho se také budou odvíjet nabízené trasy.

ezgif 4 698a98ff5d 500x281x

Zdroj: Google

Kromě toho, že funkce je zejména koncipovaná na ekologii, tak je zde i výhoda v úspoře paliva a tedy i samotných nákladů na provoz auta. Novinka by se měla v dohledné době objevit ve vaší aplikaci, zřejmě je aktivace závislá na serverech Googlu. Kromě České republiky míří funkce i do jiných krajin EU.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat