Apple představil Lockdown Mode pro své systémy

Apple představil Lockdown Mode pro své systémy
2022-07-07T09:31:46+02:00
• 7. 7. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

Digitální bezpečnost je stále větším tématem, zejména když do hry vstupují společnosti, které vytváří software pro sledování a získávání dat, dost často i pro vládní organizace. Na místě je pak uvažovat o šifrování, několikafázovém ověření a zejména dodržování nejrůznějších bezpečnostních zásad. I proto Apple zavede do svých operačních systémů novinku nazvanou Lockdown Mode.

Lockdown Mode

České pojmenování funkce zatím neznáme, ale Lockdown Mode se dá popsat jako funkce, která kompletně omezí mnoho funkcí na zařízení, aby případný kyberútok neměl jakoukoliv šanci cokoliv získat nebo sledovat. Lockdown Mode po aktivaci značně omezí mnoho funkcí a také některé kompletně znepřístupní.

Apple uvádí, že u Zprávy budou zablokovány všechny přílohy kromě obrázků. Nebudou dostupné ani náhledy webových odkazů. Toto bezpečnostní uzamčení funkcí zařízení odstaví JIT (kompiler JavaScriptu) ve webovém prohlížeči, ale bude zde možnost udělat výjimku pro důvěryhodné webové stránky. Dojde k zablokování příchozích požadavků a pozvánek, což se dotkne i služby FaceTime. Jedině již navázané konverzace budou fungovat.

Apple Lockdown Mode update 2022 hero inlinejpglarge 653x914x Apple Lockdown Mode update 2022 protections 4 inlinejpglarge 653x914x

Zdroj: Apple

Dále dojde k zablokování všech fyzických připojení včetně příslušenství, pakliže bude zařízení zamknuto. Také nebude možné instalovat konfigurační profily a také nebude fungovat odebrání MDM (Mobile Device Management).

Nejsou to všechny novinky, další budou přibývat dle potřeb. Apple tak integruje do svých systémů funkci, která má značně omezit možnost přímého kybernetického útoku. Novinka se objevila již u iOS 16 Beta 3. Bude součástí i systémů iPadOS 16 a macOS Ventura.

Zdroje: xda-developers.com, apple.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat