Neměli byste používat antivir Kaspersky, varuje německý úřad

Neměli byste používat antivir Kaspersky, varuje německý úřad
2022-03-20T01:14:54+02:00
• 15. 3. 2022

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

O aktuálním dění na Ukrajině jste zajisté slyšeli. Ruská federace napadla suverénní stát, což má ohromné důsledky také na celkovou bezpečnost v Evropě, a to i z pohledu kybernetických hrozeb. Rusko se neštítí ničeho a snaží se využít všech prostředků k dosažení svých cílů. Celý konflikt se ale nesoustřeďuje jen na Ukrajině. Nyní se objevilo varování před používáním antivirového softwaru společnosti Kaspersky.

Kaspersky jako hrozba?

Kaspersky je známá kyberbezpečnostní společnost nabízející nejrůznější softwarové ochrany před napadením zařízení. Nabízí své aplikace pro počítače i mobilní telefony. Nyní ale německý úřad Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) pro informační bezpečnost varuje před používáním produktů společnosti Kaspersky.

Firma pochází z Ruska a panuje zde obava, že by Ruská federace mohla nebo již zneužila software této firmy pro kybernetické útoky. Je zde několik možných scénářů. Úřad poukazuje na možnost, kdy může dojít k zneužití zařízení se softwarem Kaspersky k vedení útoku na nějaký cíl, případně by mohlo dojít k narušení bezpečnosti přímo na zařízeních, kde je nainstalován.

unnamed 9 995x746x

Zdroj: Kaspersky

Zatím nemáme konkrétní informace, jestli se tak děje, nebo jestli je to možné. Úřad s ohledem na povahu informací neuvedl jakékoliv další detaily. Když vezmeme v potaz, že v některých státech je zakázáno používání softwaru Kaspersky ve státní správě a již zde bylo několik varovných signálů, asi byste měli zvážit používání tohoto softwaru, minimálně na zařízeních, kde pracujete s citlivými informacemi.

Zdroje: derstandard.at, twitter.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tomáš Brandl

16. 3. 2022, 14:55

Nechápu, kdo vypouští takové hlouposti. Německý úřad nemohl uvést jakékoli další detaily, protože žádné detaily nemá. Tak asi proto.
Všichni vaří jen z vody. A důkazy žádné. Zde máte vyjádření firmy Kaspersky:
Údaje ani přístup k nim nikdy neposkytujeme státním organizacím ani třetím stranám, které nejsou našimi poskytovateli služeb. Pro naši spolupráci s poskytovateli služeb a partnery, včetně cloudu Amazon, Microsoft Azure atd., jsme podepsali smlouvy o ochraně dat.

Společnost Kaspersky jako soukromá společnost nemá žádné vazby na ruskou vládu a navíc společnost Kaspersky nepodléhá ruskému systému operativních vyšetřovacích opatření (SORM) ani jiným podobným zákonům a není povinna poskytovat informace, protože společnost nemá poskytovat komunikační služby. To bylo potvrzeno nezávislým právním posouzením ruské legislativy týkající se zpracování údajů třetí stranou. Výsledky jsou volně dostupné online a poskytují nezaujaté a spravedlivé právní posouzení.

Naši zákazníci se navíc mohou spolehnout na integritu a bezpečnost řešení společnosti Kaspersky, jejích inženýrských postupů a datových služeb. Ty byly potvrzeny i nezávislými hodnoceními třetích stran, jako je zpráva SOC 2 Audit Type 1 (https://www.kaspersky.com/…oc2) a během certifikace pro ISO 27001 (https:// http://www.kaspersky.com/…001). Výsledky obou hodnocení třetích stran jsou poskytovány na vyžádání.

Karel Čapka

VIP 20. 3. 2022, 1:13

Odkaz, které uvádíte, nefungují.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat