Nejrozšířenějším malwarem v Česku, podle zprávy Avastu, jsou trojské koně

Nejrozšířenějším malwarem v Česku, podle zprávy Avastu, jsou trojské koně
2022-03-23T16:52:46+02:00
• 24. 3. 2022

Zdroj: Avast

Společnost Avast, který je globálním lídrem v oblasti digitální bezpečnosti a ochrany soukromí, přináší výčet 10 nejrozšířenějších typů malwaru. V Česku dominují trojské koně, které tvořily 26,8 % hrozeb pro uživatele zařízení se systémy Windows a MacOS a 44,5 % hrozeb pro mobilní zařízení s platformou Android.

Podle Avastu české uživatele nejvíce ohrožují trojské koně

Kromě trojských koní byly hrozbou také droppery (10,4 %), což jsou škodlivé programy, která mají za úkol do počítače propašovat a nainstalovat virus a je poměrně těžké tyto viry odhalit. Trojici nejčastějších virů doplňují fileinfectory  (10 %), které mají za úkol přepsat systémové soubory s cílem je trvale poškodit, nebo se skrze tyto soubory šířit dále do systému, nebo firemních sítí.

Trojské koně jsou dlouhodobě jednou z nejčastějších hrozeb, se kterou se Češi a Češky mohou setkat. Jde o typ viru, který se šíří prostřednictvím e-mailů, stránek pro sdílení souborů nebo nelegálního softwaru,“ vysvětluje ředitel výzkumu hrozeb v Avastu Michal Salát. „Chceme, aby se lidé mohli na internetu pohybovat beze strachu z každého kliknutí, proto neustále zlepšujeme naše schopnosti detekovat hrozby.

Chart Android CZ 01 1137x763x

Mezi 10 nejčastějších typů malwaru na platformě Android v Česku za rok 2021 patří kromě již zmíněných také trojské koně pro vzdálený přístup (RAT), bankovní malware, spyware, HackTool, falešné aplikace, podvody a SMS trojany. Zdroj: Avast

Mezi nejčastější hrozby pro platformu Android patřil adware, který stojí za zaplavování uživatele nevyžádanou reklamou a v určitých případech rovněž dokáže shromažďovat osobní informace, historii navštívených webových stránek, a dokonce i sledovat stisknuté klávesy. Další nejčastější hrozbou pro Android byly droppery, které představují 7,6% podíl.

Chart Desktop CZ 01 1137x763x

Mezi top 10 desktopových hrozeb v Česku za rok 2021 patří také adware, podvody, červi, malware ke krádežím dat, exploity, trojské koně pro vzdálený přístup (RAT) a coinminery. Zdroj: Avast

Celosvětově vedou trojské koně 28,9% podílem následované fileinfectory (17,4 %) a adwarem (12,7 %). Na platformě Android pak vede adware s podílem 49,5 % následovaný trojskými koni (25,9 %) a droppery (10,5 %).

Zdroje: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat