Snapdragon Wear 5100 zřejmě nabídne kýžený posun aktualizováno

Snapdragon Wear 5100 zřejmě nabídne kýžený posun [aktualizováno]
2022-02-23T09:30:21+02:00
• 23. 2. 2022

Zdroj: Qualcomm

Aktualizováno 23. 2.

Už je to několik měsíců od posledních informací kolem nadcházejících procesorů pro hodinky od společnosti Qualcomm. Nyní se objevují další, které více méně potvrzují původní specifikace. Navíc se dozvídáme, že Snapdragon Wear 5100 a 5100+ nabídnou frekvenci 1,7 GHz, což je o trochu méně než u současné generace. Grafický čip bude Adreno 702 na frekvenci 700 MHz. Budou použity paměti typu LPDDR4X RAM a úložiště bude řešeno technologií eMMC 5.1. O konektivitu se bude starat například WiFi 5 a Bluetooth 5.2.

Součástí bude také koprocesor QCC5100 pro velmi nenáročné operace, jako je zobrazování času na displeji. Oba procesory se budou lišit konstrukcí, z čehož se dá odvozovat, že by výrobci u verze 5100 si mohli vybrat, jestli chtějí mít vše dostupné, nebo se spokojí jen se základem. Skoro by se dalo říci, že na základě těchto specifikací se nebude jednat o nějaký velký posun a možná spíše snížení specifikací, ale podstatnější je výrobní postup.

Pro sérii Snapdragon Wear 4100 byla použita 12nm výrobní technologie, ale pro Wear 5100 bude použita 4nm. To by mělo hlavně přispět k efektivitě a také spotřebě. Možná právě díky tomuto zde bude dramatičtější rozdíl při reálném používání. Bohužel zatím nevíme, kdy se novinky objeví a kdy poprvé budou použity v nových chytrých hodinkách.

Aktualizováno 4. 9.

Před měsícem se objevily první informace o chystaném procesoru Snapdragon Wear 5100, přičemž se předpokládalo, že novinka bude postavena na jádrech Cortex A73. To by znamenalo dramatické navýšení výkonu. Nejnovější poznatky ale poukazují opět na použití jader Cortex A53, která jsou použita u Snapdragonů Wear 4100 a 4100+. Navíc testovací vzorky používají starší paměti a úložiště, tedy LPDDR4x a eMMC.

Je otázkou, jestli se potvrdí tyto informace. Navíc stále visí otazník na použitou výrobní technologií. Zatím tedy platí, že nejmodernější procesor pro chytré hodinky je Samsung W920, který je použit u hodinek Galaxy Watch4.

Původní článek 4. 8.

Qualcomm nedávno oznámil, že chystá nové procesory pro chytré hodinky. Bohužel neposkytl jakýkoliv časový rámec, kdy očekávat samotné představení. Naštěstí se dozvídáme nějaké informace díky tomu, že společnost aktualizovala zdrojové kódy v rámci Code Aurora Forum. Zde se nově zmiňuje chystaný procesor.

Konečně, nový procesor Snapdragon Wear 4100 pro hodinky

Snapdragon Wear 5100

Pokud byste si dnes chtěli pořídit chytré hodinky s nejnovějším procesorem od Qualcommu, tak musíte ve specifikacích hledat Snapdragon Wear 4100. Bohužel do dnešního dne není příliš mnoho modelů s tímto procesorem. Zdrojový kód ale naznačuje příchod novinky. Zatím je vedena pod označením LAW.UM.2.0-00700-SW5100.0. Z tohoto textového řetězce lze jednoduše odvodit, že se bude jednat o Snapdragon Wear 5100.

Procesor si vysloužil kódové označení Monaco a dle všeho je založen na platformě Bengal. Díky tomu se dozvídáme, že model Wear 5100 bude založen na 11nm výrobní technologii, což je mírný posun k lepšímu oproti současnému modelu, který je postaven na 12nm technologii. Poměrně výraznější posun je asi u samotných výpočetní jader. Snapdragon Wear 4100 má čtyři jádra typu Cortex A53, zatímco Wear 5100 bude mít čtyři jádra Cortex A73. Jednak se jedná o výkonnější a efektivnější jádra, ale také jsou novější v porovnání s Cortex A53.

Zdroj: Qualcomm

V tuto chvíli nevíme, kdy by mohlo dojít k představení. Samotné zdrojové kódy jsou asi trochu staršího data, jelikož se zmiňuje podpora pro Android 10 a Android 11. Není zde ani jeden náznak pro Wear OS 3.

Zdroje: xda-developers.com, pocketnow.com, 9to5google.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat