Samsung deaktivuje kameru na Galaxy Z Fold 3 a Flip 3, pokud se pokusíte odemknout bootloader

Samsung deaktivuje kameru na Galaxy Z Fold 3 a Flip 3, pokud se pokusíte odemknout bootloader
2021-08-24T19:30:20+02:00
• 24. 8. 2021

Galaxy Z Fold 3; zdroj: Dotekomanie.cz

Samsung před dvěma týdny představil dvě žhavé novinky, kterými jsou skládací telefony Galaxy Z Fold 3 a Flip 3. Jedná se o zařízení, která představuji ve skládací technologii opravdovou revoluci. Pokud se ale rozhodnete manipulovat se softwarem v zařízení, čeká vás nepříjemný problém.

První dojmy z nového Galaxy Z Fold 3 a Z Flip 3

Budete chtít obejít zabezpečení Samsungu? Připravte se na komplikace.

Samsung se rozhodl přitvrdit v restrikcích, které čekají na uživatele, kteří se rozhodnout odemknout software zařízení. V současné době na telefonech Samsung figuruje bezpečnostní ochrana Knox, která při odemknutí zařízení a nainstalování rootu zruší záruku a deaktivuje funkci Samsung Pay. Tento kompromis však pro mnoho pokročilých majitelů telefonů, byl tak nějak přijatelný.

samsung deaktivace kamery 1417x826x

Zdroj: XDA Developers

Samsung se ale nyní rozhodl přitvrdit. Právě u nových zařízení Galaxy Z Fold 3 a Flip 3 přichází s poněkud těžším kalibrem. Pokud se majitel rozhodne odemknout v zařízení zavaděč tzv. bootloader, dojde k deaktivaci zadní i přední kamery. To už samozřejmě tak příjemné není a pravděpodobně to většinu pokušitelů odradí. Přeci jen telefon bez kamery není už dnes telefonem. Podle senior člena fóra XDA dojde při odemčení bootloaderu k deaktivaci kamery a všechny funkce s ní spojené přestanou pracovat. Kromě kamery dojde k deaktivaci odemykání pomocí obličeje a přístup ke kameře ztrácejí i aplikace třetích stran.

Je dost pravděpodobné, že hodně pokročilých uživatelů budou chtít odemknout zařízení za účelem instalace rootu a varovné hlášení přehlédnou. V takovém případě pak dojde k velkému zklamání. Toto opatření ale funguje na úrovni softwaru. Po opětovném uzamčení bootloaderu a uvedení zařízení do původního stavu, fotoaparát začne opět fungovat. Lze tedy předpokládat, že komunita, která se pohybuje kolem rootu, začne pracovat na detekci odpovědných parametrů, které odesílají informace ze zavaděče do softwaru zařízení. Tedy i toto opatření bude pravděpodobně brzy prolomeno, pakliže Samsung nezapracuje na omezení na úrovni hardwaru.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jakub Sobotka

Působí v IT a svět IT a mobilních technologií byly vždy jeho vášní. Ve volném čase rád sportuje, čte, nebo se toulá přírodou. Ač uživatel Apple platformy, velmi dobře si rozumí i s Androidem.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat