Google si opět pohrává s RSS, i po „zavraždění“ Google Readeru aktualizováno

Google si opět pohrává s RSS, i po „zavraždění“ Google Readeru [aktualizováno]
2021-10-10T19:30:44+02:00
• 10. 10. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Aktualizováno 10. 10.

Před pěti měsíci jakoby Google Reader povstal z mrtvých, byť ve zcela jiné podobě a v rámci webového prohlížeče Chrome. Vzhledem k tomu, že se jednalo o experimentální funkci v rámci Chrome Canary, nebylo jasné, jestli se dočkáme novinky ve stabilní variantě Chromu. Dnes ale došlo k potvrzení, že čtečka RSS zdrojů míří do stabilního Chromu. S největší pravděpodobností ale zůstává limitace jen na území USA. Dá se ale předpokládat, že se funkce nakonec objeví ve všech regionech.

Původní článek 20. 5.

Možná si ještě budete pamatovat službu Google Reader, která fungovala od roku 2005 do 2013. Sloužila primárně pro sledování novinek skrze technologii RSS (Rich Site Summary), kterou podporují do dnes snad všechny informační zdroje, tedy webové stránky. Rozhodnutí Googlu nepotěšilo mnoho uživatelů, ale z dnešního pohledu se jednalo o malou skupinu lidí. Nebylo se tedy čemu divit, že Google rozhodl o ukončení.

Mezitím se objevilo ještě více alternativních služeb, jako je například Feedly a jiné. Právě možnost vytvořit si svůj vlastní stream novinek z oblíbených webů v jedné službě se líbí mnoha uživatelům. Ačkoliv se mohlo zdát, že Google nad RSS zanevřel, tak se zřejmě dočkáme návratu, ale ne jako služby, nýbrž se bude jednat o funkci navíc v Chromu.

Google a RSS

Společnost oficiálně oznámila nový experiment, který se bude nacházet v Chromu Canary pro Android. Ten bude mít za cíl znovu nabídnout možnost uživatelům jednoduše sledovat své oblíbené stránky skrze RSS. Ve webovém prohlížeči přibude tlačítko Follow (sledovat), které ve své podstatě vezme RSS kanál dané stránky a začlení ho do speciálního proudu novinek na hlavní stránce.

Právě na domovské stránce prohlížeče se zatím většinou zobrazují zprávy a novinky, které jsou vybírány zejména systémy Googlu. Dají se do určité míry ovlivnit, ale více záleží na algoritmech. Nově ale v rámci experimentu přibude záložka Following, která bude zobrazovat jen obsah ze stránek, u kterých jste potvrdili sledování.

WC Chrome blogpost final 640x557x

Zdroj: Google

V tomto případě se bude jednat jen o obsah, který jste si zvolili. Díky rozšířenosti RSS, otevřenosti a zavedených standardů se jedná o poměrně jednoduché řešení. Pokud se těšíte na tuto funkci, tak vás pravděpodobně zklameme. Google ji bude testovat jen v USA. Jestli dojde k rozšíření, není v tuto chvíli jasné. Budeme si muset počkat, jak dopadne testování.

„Věděli jste, že i náš web má mimo jiné RSS kanál? Stačí přidat do RSS čtečky adresu dotekomanie.cz/feed/“

Zdroje: blog.chromium.org, techcrunch.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Libor Foltýnek

20. 5. 2021, 10:41

Jsem snad kretén, abych dělal Googlu zase pokusného králíka?

Honza Miksa

22. 5. 2021, 0:00

Neni nad Thunderbird nebo jiné desktopove RSS čtečky, které vám žádná velká firma nevypne. Ještě že se ten RSS standard nemění, s klesající přehledností webu nejen díky reklamě v posledních letech RSS opět nabývá na významu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat