ARM představil budoucnost nejen pro smartphony

ARM představil budoucnost nejen pro smartphony
2021-05-25T18:00:59+02:00
• 25. 5. 2021

Zdroj: ARM

ARM je společnost stojící za architekturou výpočetních jader postavených na stejnojmenné architektuře. Před rokem jsme se dočkali významného pokroku díky představení Cortex X1 jádra nabízející vyšší výkon než jakákoliv jiná. Dnes zde máme novinky, které se začnou objevovat u smartphonů, tabletů a také počítačů. A nejde jen o větší výkon.

Cortex novinky

Sice zde máme nová jádra a také grafické čipy, ale asi tou největší novinkou je posun v architektuře. Doposud se požívala ARMv8, která přinesla podporu 64-bit. Dnes firma ale nepředstavila skok ke 128bitové architektuře, spíše došlo k odebrání 32bitové. Společně s partnery tak chce přejít jen 64bitovou.

Mobily budou výkonnější a efektivnější díky Cortex A78

Co se týče nových jader, tak jsme se dočkali Cortex X2. Novinka nabídne o 16 % více výkonu při zachování frekvence a stejné výrobní technologii. Došlo k vylepšení výkonu při zátěži a také lepší podpoře strojového učení. Dle společnosti má Cortex X2 o 40 % lepší výsledek než 15W procesor Intel i5-1135G7. Je tak evidentní, že novinka asi zamíří mimo jiné také do sféry počítačů s Windows.

Samozřejmě se nezapomnělo na optimalizaci, zlepšení efektivity a další modifikace. Při použití DSU-110 lze použít až osm jader Cortex X2 a nasadit řešení do zařízení, kde jde hlavně o výkon. Neočekáváme, že by se taková konfigurace objevila v běžných smartphonech. L3 cache paměť narostla navíc na 8 MB.

gsmarena 001 2 1200x626x

Zdroj: ARM

Dále zde máme novinku Cortex-A710, která nabízí o 10 % více výkonu než Cortex-A78, kterou najdeme v současných top modelech. Při použití grafiky Mali-G710 s tímto novým jádrem lze očekávat nárůst výkonu o 33 % u procesoru, 20 % u grafiky a 15 % v případě efektivity. Další novinka se jmenuje Cortex-A510, což je nástupce Cortex-A55, tedy jádra pro běžnou práci. Jsou o 35 % výkonnější a 20 % efektivnější. V případě strojového učení došlo k trojnásobnému vylepšení.

Již jsme zmínili grafický čip Mali-G710, ale jsou zde i další modely – G610, G510 a G310. U všech došlo k navýšení výkonu a efektivity. Nyní ale samozřejmě bude záležet, kdy tyto nové architektury najdou svou cestu do první procesorů a produktů. To může trvat nějakou dobu a možná se těch nejlepších procesorů založených na dnešních novinkách dočkáme až příští rok.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat