Průměrná kapacita úložiště ve smartphonech v roce 2020 překročila 100 GB

Průměrná kapacita úložiště ve smartphonech v roce 2020 překročila 100 GB
2021-04-10T16:30:28+02:00
• 10. 4. 2021

Zdroj: Dotekománie

Během posledních let smartphony zažívají obrovský „boom“, s tím jde ruku v ruce také velice rychlý vývoj jejich komponent. Pokroky můžeme sledovat například v použitých procesorech, lepší a lepší sestavě fotoaparátů, podpora sítí 5. generace, ale také například v rychlosti a velikosti úložiště. Před pár lety bylo pomyšlení na smartphone bez podpory paměťových karet nemyslitelné, jelikož i některé top modely obsahovaly pouze 64 GB úložného prostoru, dnes je však naprosto běžné 128GB úložiště i v modelech střední až nižší střední třídy. Dle výzkumu společnosti Counterpoint průměrná úložného prostoru překročila 100 GB.

iOS poráží Android, souboj se ale začíná vyrovnávat

Jak uvádí zpráva z Counterpoint, průměrná kapacita úložiště v roce 2020 překročila 100 GB, mezi platformami iOS a Android jsou rozdíly. Zatímco u iOS byla během posledního čtvrtletí průměrná kapacita úložiště 140,9 GB, u Androidu „pouze“ 95,7 GB. V průměru se tak dostáváme právě přes  oněch 100 GB, rozdíly mezi oběma platformami jsou navíc každým měsícem menší.

Screenshot 251 925x558x

zdroj: gizmochina.com

Pokud se budeme bavit o meziročním nárůstu, iOS se jedná o 5,6% nárůst, u zařízení s Androidem pak rovnou o 20,5% nárůst. To, že u platformy iOS je nárůst takto malý, je následek toho, že Apple u nově představených zařízení nepřekročil hranici 512 GB již od roku 2018, pouze více prodával vyšší paměťové konfigurace. U platformy Android však tato hranice byla překonána v roce 2019, když Samsung představil Galaxy S10 Plus v 1TB verzi.

Vyšší procentuální nárůst u Androidu je také důsledek toho, že výrobci se rozhodli instalovat i do zařízení stření třídy 256 GB, u top modelů pak nejsou výjimky 512, či dokonce 1024GB varianty. Poslední čtvrtletí minulého roku také ukázalo, že 128 GB se stává pro mnoho uživatelů nepřekročitelné minimum, a tak se můžeme s takto velkým úložištěm setkat i u velice levných smartphonů nižší třídy.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Tomáš Kašík

Student IT, zarytý fanoušek Androidu, ale v poslední době si také velmi rozumí s Harmony OS. Ve volném čase hraje florbal a jezdí na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat