Youtube nabízí novinku pro školáky a rodiče

Youtube nabízí novinku pro školáky a rodiče
2021-02-24T15:00:16+02:00
• 24. 2. 2021

Zdroj: Youtube

1

Služba Youtube byla vždy určena pro uživatele starší 13 let, ale postupem času se pracovalo na nejrůznějších novinkách, přičemž dnes existuje i Youtube Kids. Značně omezená verze této služby. Dnes jsme se dočkali oznámení další novinky, které je určena pro starší děti a také nabízí možnost postupného předání kontroly.

Youtube Kids přichází do České republiky

Když Youtube Kids už nestačí

Youtube Kids má svůj specifický a kontrolovaný obsah pro nejmenší. Společnost si je vědoma, že taková videa asi nebudou postačovat starším dětem a dospívajícím, proto se zapracovalo na tzv. mezi článku. Novinka nabídne rodičům kontrolovat obsah pro svého potomka.

V podstatě se nabízí celkem tři kategorie, přičemž je zde i varianta s největším výběrem obsahu. I tak některá videa nejsou zpřístupněna, případně mohou obsahovat i citlivější obsah.

  • Prozkoumat: nabídne širokou škálu videí, která jsou obecně vhodná pro děti od 9 let, včetně vlogů, tutoriálů, herních videí, hudebních videoklipů, vzdělávacího obsahu a podobně.
  • Prozkoumat další: nabídne obsah, který je obecně vhodný pro uživatele od 13 let, tzn. ještě větší množství videí a také živé přenosy ve stejných kategoriích jako v nastavení „Prozkoumat“.
  • Většina obsahu na YouTube: nabídne téměř všechna videa na YouTube, s výjimkou obsahu s věkově omezeným přístupem, a bude zahrnovat některé citlivější kategorie, které mohou být vhodné až pro starší teenagery.
Screenshot 78 628x838x

Zdroj: Youtube

Samotný obsah do jednotlivých kategorií řeší automatizované systémy i zaměstnanci Youtube. Skoro by se dalo říci, že novinka je dalším krokem od Youtube Kids k neomezenému obsahu na Youtube. Vše je navázáno na Google Family Link, přičemž rodič bude moci omezit aplikaci Youtube třeba podle času. Také se nabízí možnost prozkoumání historie, případně omezení obsahu.

V tuto chvíli se jedná jen o oznámení novinky a její dostupnost v Česku zatím nebyla uvedena. Samozřejmě je otázkou, jestli rodiče tuto funkci využijí a jestli si školáci nechají kontrolovat obsah, který chtějí sledovat.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Adam Sotona

24. 2. 2021, 21:42

Zásadní otázka je, zda budou povolené playlisty. Youtube Kids je naprosto nepoužitelné, protože kontrolu nad sledovaným obsahem má pouze Google, nikoli rodiče. Ani s placeným Youtube a Family Linkem není možné povolit (nebo třeba jen upřednostnit) určité kanály nebo playlisty. Sledovat tedy třeba nějaký dětský seriál nebo výukové lekce díl po dílu na Youtube Kids nelze! Jediná alternativa je zakázat vše a povolovat jednotlivé díly. Způsob povolování videí ve Family Linku je tak komplikovaný, že video pod 5 minut má dítě shlédnuté dřív, než povolím další, takže to vyžaduje moje zapojení na plný úvazek a Youtube Kids kompletně ztrácí smysl. Raději vše pustím ze svého playlistu na plném Youtube a kontroluji, zda Google neoddriftoval někam nevhodně daleko od původní pohádky.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat