Chrome pro Android – připravuje se podpora pro „screenshot“

Chrome pro Android – připravuje se podpora pro „screenshot“
2020-11-01T18:22:00+02:00
• 2. 11. 2020

Zdroj: Google

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy bylo na mobilním telefonu poměrně komplikované pořídit snímek obrazovky. Byly na to nejrůznější aplikace, ale nakonec došlo k přímé implementaci na systémové úrovni. Výrobci ale šli dál a někteří nabízí podporu pro vytvoření dlouhého snímku obrazovky, tedy dojde k vytvoření obrázku, kde je zachycena i oblast, která nejde vidět na displeji. Bohužel Android ještě nemá v základu tuto podporu, ale webový prohlížeč Chrome by měl dostat takovou funkci.

Dlouhý „screenshot“

Původně měl Android 11 nabídnout funkci pro pořizování dlouhých snímků obrazovek, kde by bylo zachyceno u to, co není vidět na displeji, tedy dolní část aplikace. Místo toho došlo jen na přepracování ukázky snímku obrazovky s možností sdílení a úprav. Zřejmě zmiňovaná funkce bude dostupná až v Androidu 12. Ostatní výrobci ale již mají vlastní řešení.

Screenshot Oct 29 2020 10 22 20 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

I tak Google pracuje na funkci, která nabídne v Chromu pro Android možnost zachycení celé webové stránky, tedy i dolní části mimo zobrazovací panel. V tuto chvíli je nachystaná experimentální funkce, která nabídne tuto podporu. Zároveň to ale znamená, že Chrome pro Android dostane funkci snímku obrazovky jako takovou. V tuto chvíli zde totiž nic takového není.

Nachystaná experimentální funkce: Chrome Share Long Screenshots: Enables UI to edit and share long screenshots on Android

Chrome pro Android nabízí alternativu v podobě možnosti vytištění stránky. Sice je zaznamenán celý obsah konkrétní webové stránky, ale ten je uložen v podobě PDF souboru a rozdělen na několik stránek. S největší pravděpodobností bude možnost zaznamenání celé stránky do podoby obrázku jen přepracovaná funkce z Chromu pro počítače. Zde se totiž v rámci vývojářských nástrojů nachází tato možnost, ale není standardně dostupná pro běžné uživatele.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat