T-Mobile otáčí a plánuje nasazení RCS

T-Mobile otáčí a plánuje nasazení RCS
2020-08-13T21:13:23+02:00
• 14. 8. 2020

Zdroj: Google

2

Technologie Rich Communication Services (RCS) byla prosazována zejména společností Google, ale již se přidal například Microsoft, Samsung a další. Ve své podstatě se jedná o evoluci SMS, EMS a MMS zpráv v rámci mobilní sítě. RCS ke svému fungování vyžaduje internetové připojení a umožňuje posílání textu, obrázků, videí, hlasových nahrávek a interaktivních zpráv. Největší výhodou je, že zde není účtování po zprávách ani ničem jiném, navíc dostačuje WiFi připojení. Bohužel hodně záleží na mobilních operátorech, ale jsou zde určité změny.

T-Mobile bude další

Mobilní operátoři se nehrnou do nasazování RCS technologie, jelikož by pak nabízení omezených nebo neomezených balíčků SMS zpráv nemělo smysl. V některých krajinách Google již nechtěl čekat na mobilní operátory a začal je obcházet jednoduše tím, že aktivoval tuto službu u své aplikace Zprávy. V Česku zatím musíme čekat na zavedení, ale jeden z operátorů již oficiálně spustil tuto technologii pro všechny, jen ji pojmenoval Vodafone Chat, ale jedná se skutečně o RCS technologii.

Poměrně pravidelně se ptáme ostatní mobilních operátorů, jestli plánují nasazení RCS, ale odpovědi byly negativní. T-Mobile ještě minulý rok nám tvrdil, že neplánuje nasazení a ještě na začátku tohoto týdne jsme se dočkali stejné odpovědi.

Screenshot 36 885x196x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Následně jsme se ale dozvěděli přímo od tiskového oddělení T-Mobile, že se plánuje spuštění na rok 2021. Bohužel nebylo poskytnuto více informací, jako přibližný termín nebo část roku. Můžeme jen odhadovat, že zavedení RCS u Vodafonu rozhýbalo ledy a T-Mobile se začíná připravovat na spuštění nové komunikační služby.

Samozřejmě jsme se zeptali přímo i mobilního operátora O2, ale tiskové oddělení nám do vydání tohoto článku neodpovědělo. Jediné vyjádření máme od O2 Guru na Twitteru, kde se jednoduše konstatuje, že se neplánuje spuštění RCS u O2.

Screenshot 37 888x196x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Můžeme jen odhadovat, že O2 začne uvažovat o nasazení v momentu, kdy T-Mobile spustí novinku. Případně Google nebude čekat a spustí RCS u své aplikace v Česku nezávisle na zbylých operátorech.

RCS nenahradí zcela SMS

RCS je jen dalším krokem v evoluci komunikace, ale neznamená to, že SMS nebo MMS zprávy vymizí, aspoň ne v dohledné době. Pakliže není k dispozici internetové připojení, aplikace se přepne z RCS na SMS/MMS a odešle zprávu starší technologií. Případně pokud nemá druhá strana k dispozici RCS (aplikace informují, co bude použito pro odeslání, minimálně Zprávy od Googlu).

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Fabián

14. 8. 2020, 13:37

Google a jeho pokusy o messenger…. už ne díky

Přemysl Vaculík

VIP 14. 8. 2020, 13:58

Sice se o to stará převážně Google, ale jinak je to projekt s domovem u GSM Association.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat