Honor a Huawei nabádají ke stahování z neznámých zdrojů aktualizováno

Honor a Huawei nabádají ke stahování z neznámých zdrojů [aktualizováno]
2020-08-24T18:20:35+02:00
• 24. 8. 2020

Zdroj: Honor

2

Aktualizováno 24. 8.

V minulé týdnu jsme vás informovali, že společnosti Huawei a Honor nabádají k instalování aplikací z neznámých zdrojů skrze službu Petal Search. Nyní se nám podařilo získat vyjádření, kde zástupce společnosti konstatuje, že se v podstatě jedná o běžnou službu na vyhledávání, která dává do popředí ověřené zdroje. Označuje také bezpečné zdroje jako ověřené.

Software pro vyhledávání Petal Search od společnosti Huawei je zcela neutrální a spravedlivě vyhledává všechny výsledky pro informace legálně dostupné na internetu. Informace zobrazené ve výsledcích vyhledávání jsou odrazem obsahu zveřejněného na internetu. To se týká také jakýchkoli veřejně dostupných aplikací třetích stran.

Ve výsledcích vyhledávání jsou aplikace prioritizovány podle bezpečnosti. Ty bezpečné jsou označeny jako ověřené. Ty méně bezpečné jsou ve výběru na nižších pozicích. Společnost Huawei se tak snaží uživatele výběrem provést a pomoci mu vybrat bezpečnou volbu pro aplikace, které potřebuje.

Společnost Huawei svým zákazníkům zajišťuje nejvyšší standard ochrany údajů a soukromí na internetu, plně v souladu s nejpřísnějšími nařízeními Evropské unie v této oblasti. Huawei používá ty nejlepší technologie a metody pro zajištění bezpečnosti, odhalování hrozeb a identifikaci rizik.

Na druhou stranu dodává, že za stažené instalační balíčky aplikací z internetových stránek nenese odpovědnost a vše je na samotném uživateli. Což je pochopitelné, ale samotné vyhledávání Petal Search nevede přímo na stránku například APK Pure. Místo toho dojde ke stažení, takže uživatel ztrácí přehled, odkud vlastně aplikace je.

Na druhou stranu není společnost Huawei žádným způsobem spojena s aplikacemi staženými z webů třetích stran a zákazníkům doporučuje vždy pečlivě prostudovat podmínky a souhlasy, jejichž schválení a udělení aplikace vyžaduje, než je stažena.

Nad aplikacemi, které nejsou z obchodu AppGallery a byly nezávisle staženy uživatelem z webu třetích stran, nemá společnost Huawei žádnou kontrolu a není za tyto aplikace zodpovědná, jelikož v případě nástroje Petal Search funguje jako nezávislý vyhledávač a příslušné aplikace jsou pouze uvedeny ve výsledcích vyhledávání.

Zatímco varujeme uživatele, aby si dávali pozor na stahování aplikací z oficiálních zdrojů, tak v tomto případě nabádáme, aby byli více pozorní. Instalace z neznámých zdrojů, i z APK Pure nebo APK Mirror, může nést svá rizika. Huawei i Honor mají na svých mobilních telefonech bezpečnostní kontrolu instalovaných aplikací, ale nevíme, jak moc účinná je.

Původní článek 21. 8.

Nové Huawei a Honor smartphony nedisponují Google službami stejně jako Obchodem Play. Důvodem jsou sankce ze strany USA, v rámci kterých nesmí americké společnosti obchodovat s Huawei, tedy i s Honorem. To se ale týká i mnoha populárních služeb, kam spadají sociální sítě a nejrůznější další služby. Huawei se snaží investovat nemalé prostředky do vývoje a lákání vývojářů, ale některé aplikace se jednoduše neobjeví v Huawei AppGallery (alternativa k Obchodu Play), právě kvůli sankcím. Nyní ale Honor, potažmo Huawei lákají na populární sociální sítě a jiné aplikace. Jakoby došlo ke změně.

Jak nainstalovat Facebook, Messenger, Instagram a další aplikace na Huawei s AppGallery? [návod]

Zakázané aplikace

Společnost Honor zaslala tiskovou zprávu, v které upozorňuje, že je možné stáhnout populární aplikace na Honor mobily, což vlastně platí i na Huawei zařízení. Zmiňuji aplikace jako Viber nebo TikTok, ale na ty nespadá jakýkoliv zákaz ze strany USA, jelikož původně pochází z jiných krajin. Co se týče komunikační platformy WhatsApp, tak zde nedochází k nějakému porušování, jelikož samotná služba nabízí ke stažení instalační APK balíček přímo ze svých stránek, stejně jako Facebook.

Problém je ale u aplikací Messenger a Instagram. Společnost přímo uvádí, že k nalezení aplikací mají uživatelé použit novinku Petal Search, jelikož v AppGallery nemusí být zcela vše. Po vyhledání je ale uživatel více méně odkázán na stránku projektu APK Pure, respektive dojde ke stažení z jejich serverů. Vzhledem k tomu, že dojde ke stažení APK balíčku, tak pro jeho nainstalování musíte pak ještě odsouhlasit instalaci z externích zdrojů, kde jste upozorněni, že „vaše zařízení a osobní údaje budou vystaveny většímu riziku“.

Screenshot 20200820 181045 comhuaweihwsearch 1200x2640x Screenshot 20200820 181115 comhuaweihwsearch 1200x2640x Screenshot 20200820 181118 comandroidpackageinstaller 1200x2640x Screenshot 20200820 181122 comandroidpackageinstaller 1200x2640x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bohužel si nikdo nemůže být jistý tím, jestli taková aplikace neprošla modifikací. Na servery APK Pure ji totiž neumístil přímo vývojář. Byla stažena z Obchodu Play a následně umístěna třetí stranou na servery APK Pure. Nejedná se tedy o oficiální distribuci. Ačkoliv Huawei a Honor zařízení provedou nějaké prověření APK balíčku, tak zde nelze se stoprocentní jistotou tvrdit, že nedošlo k modifikování APK balíčku.

Honor a Huawei se pohybují v šedé zóně, kdy společnosti doporučují stahování aplikací ze stránek, kam je neumístil majitel nebo přímo vývojář. V tomto ohledu spíše radíme zvýšenou obezřetnost a raději používání webových verzí, pokud jsou dostupné. Instalace aplikací z neznámých zdrojů nese rizika a můžete si takto jednoduše infikovat zařízení například nějakým bankovním trojským koněm.

Youtube a další služby od Googlu

Honor a Huawei doporučují používání Google služeb skrze webové stránky, jelikož instalace APK balíčků by byla zbytečná, respektive daleko náročnější a vyžadující daleko více úsilí. Zde je ale doporučována alternativa Youtube Vanced, která se dá považovat za dalšího klienta, ale v mnoha ohledech narušuje finanční model služby Youtube. I proto nenajdete tuto aplikaci v Obchodě Play, jelikož porušuje podmínky používání.

Dotázali jsme se společnosti Honor/Huawei, jak v tomto ohledu řeší bezpečnost aplikací a jak je ověřují, že nedošlo například k modifikaci. Některé z nich totiž skutečně přímo nepochází od vývojářů a společností.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jaroslav Hronek

24. 8. 2020, 22:02

Co to meleš, jaká prasárna, vždyť akorát to nemusíš hledat sám, jen ti v tom pomohou.

Hakus von Tyros

21. 8. 2020, 12:21

Super prasárna.
Co jiného čekat od čínských vykrádačů.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat