Displeje s ukrytou kamerou v hodnotě půl miliardy dolarů míří k výrobcům

Displeje s ukrytou kamerou v hodnotě půl miliardy dolarů míří k výrobcům
2020-07-12T12:35:57+02:00
• 13. 7. 2020

Zdroj: notebookcheck.ne

1

Cílem mnoha výrobců mobilních telefonů je nabídnout zařízení s maximální využitím povrchu pro displej. Příkladem extrémního pojetí může být koncept od Xiaomi. Takové zařízení se asi jen tak neobjeví běžně na pultech, případně bude velmi drahé a vzácné. Pomyslným dalším krokem budou kamery umístěné pod displejem, aby se nemusel povrch narušovat nějakým otvorem nebo výřezem. Už minulý rok se Xiaomi pochlubilo, že pracuje na technologii, která ukryje selfie kameru pod displej. Krátce na to dalo o sobě znát Oppo, které ukázalo přímo prototyp. Zatím není na trhu ani jeden mobil s nečím podobným, ale to se zřejmě brzy změní.

Foťák pod displejem jako nový standard top modelů?

Pakliže se podíváme na technologii foťáků pod displejem, tak ve své podstatě existuje již mnoho zařízení na trhu. Zde samozřejmě myslíme optickou čtečku otisků prstů, která se požívá ve spojení s AMOLED/OLED technologií displejů. Jde vlastně o foťák, který zachytává obraz skrze prostor mezi pixely. Problém je, že není dostatečně kvalitní na pořizování běžných snímků, chybí například optika. To se ale již podařilo vyřešit a v dohledné době se na trhu objeví první komerční mobily, které nabídnou ukrytý foťák pod displejem. Ve většině případů se při focení zprůhlední malá část displeje pro zvýšení kvality snímků.

Zdroj: Xiaomi

V této oblasti bude dominovat společnost Visionox, která sice není moc známá, ale například minulý rok se pochlubila, že má k dispozici tuto technologii a navíc umí vyrábět i ohebné displeje. Použití lze najít například u ohebného náramku od Nubie. Dle poslední zprávy dodá tento výrobce displeje s technologií ukrytých selfie kamer v hodnotě půl miliardy dolarů firmám Huawei a Xiaomi.

Bude se jednat o OLED panely a největší část odebere právě Huawei. Ten se ostatně navíc musí snažit, když jeho telefony nemohou lákat na Google aplikace a služby. Menší část pak zamíří do Xiaomi. Zde očekáváme, že se technologie objeví u modelů Mi Mix, které zkouší zavést netradiční technologie.

Visionox více méně potvrdil tento obchod, ale neposkytl bližší informace, jelikož vše podléhá utajení. Na druhou stranu se asi můžeme těšit na druhou polovinu tohoto roku, kdy se asi objeví první mobily s „neviditelnou“ přední kamerou ukrytou pod displej. Asi nebudou dosahovat takových kvalit jako běžné selfie foťáky, ale to asi nebude vadit těm uživatelům, kteří velmi zřídka pořizují selfie fotky.

Zdroj: gizmochina.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 13. 7. 2020, 21:05

No sláva, éra děr konečně zmizne, water drop notch mi nevadil ale díry fuj. Snad se toho chytí každý výrobce androidu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat