Googlu zřejmě ukázal dongle „Sabrina“ v preview Androidu 11 pro TV aktualizováno

Googlu zřejmě ukázal dongle „Sabrina“ v preview Androidu 11 pro TV [aktualizováno]
2020-06-26T09:30:03+02:00
• 26. 6. 2020

Zdroj: xda-developers.com

4

Aktualizováno 26. 6.

Již nějakou dobu se mluví o novém zařízení od Googlu, které nese kódové označení „Sabrina“. Přibližně technické specifikace již máme k dispozici, přičemž se bude v podstatě jednat o zařízení obsahující Android TV. Google bude cílit na co nejnižší latenci, aby jej bylo možné použít i pro herní platformu Google Stadia.

Společnost vydala Android 11 v preview verzi pro televize, kde mimo jiné se podařilo najít animaci, na které je asi nový TV dongle zobrazen. Odhaduje se tak na základě oválné podoby, což odpovídá dřívějším únikům. S největší pravděpodobností se tak dočkáme novinky společně s představením stabilní verze Androidu 11 pro televize.

Google dongle 2020 600x338x

Zdroj: fonearena.com

Aktualizováno 14. 6.

Po nějaké době zde máme další informace o nadcházejícím novém donglu od Googlu pro televize. Dle zdrojových kódů bude obsahovat Amlogic S905X2, který je postaven na čtyřech jádrech Cortex A53 a grafice Mali-G31 MP2. Ten podporuje HDMI 2.1 s rozlišením 4K a 60 snímky za sekundu. Navíc je zde HDR, Dolby vision a TCH Prime.  Součástí budou 2 GB operační paměti.

Google by se měl zaměřit na co nejnižší snížení zpoždění, aby se novinka dala použít v kombinaci s platformou Google Stadia.

Aktualizováno 2. 6.

Nějakou dobu se spekuluje, že by Google měl představit nový dongle pro televize, který nabídne Android TV. Nyní díky XDA Developers se dozvídáme o zařízení s kódovým označením Sabrina, které odpovídá dřívějšímu popisu. Součástí bude také dálkové ovládání, přičemž se bude hodně klást důraz na ovládání hlasem a také ve spojení s chytrým asistentem.

Google Android TV Sabrina Watermarked 4 1200x676x Google Android TV Sabrina Watermarked Remote 1024x575 1024x575x

Zdroj: xda-developers.com

Marketing k této novince byl vytvářen již minulý rok a teoreticky se dongle mohl objevit společně se smartphonem Pixel 4, ale nakonec se tak nestalo. Důvodem je zřejmě změna rozhraní pro Android TV, které se ukazuje na obrázcích níže.

Android TV New UI Watermarked 1 1200x672x Android TV New UI Watermarked 2 1200x674x Android TV Nest Alert Watermarked 1200x596x

Zdroj: xda-developers.com

Samotná cena by se mohla pohybovat pod 80 dolary, tedy v přepočtu pod 1900 Kč bez daně. Samotný název ještě není znám, ale spekuluje se, že novinka bude uvedena pod značkou Nest, kterou Google vlastní.

Původní článek 19. 3.

Pokud chcete přejít na platformu Android TV, nemáte mnoho možností. Na trhu samozřejmě existuje SHIELD, ale Google již několik let žádný kompatibilní hardware nenabízí. To by se dle zahraničních zpráv mělo v letošním roce změnit. 

Chromecast Ultra s podporou 4K HDR obsahu

Americká společnost má dle všeho v plánu letos vydat na trh nový Chromecast Ultra. Toto nové zařízení bude mít externí dálkové ovládání a plné Android TV. V podstatě se bude jednat o přímou konkurenci SHIELD a Apple TV. 

Chromecast Ultra

Zdroj: AndroidPolice

Posledním Android TV zařízením společnosti Google byl Nexus Player 2014. Ovšem tento kousek byl v roce 2016 ukončen. Několik OEM výrobců se pokusilo prodávat Android TV set-top boxy, ale neúspěšně. Jediný, kdo se na trhu chytil, je NVIDIA. Pro vývojáře nabízí Google například ADT-2. Nový Chromecast Ultra bude ale cílit na klasické zákazníky.

Novinka bude s největší pravděpodobností podporovat 4K HDR obsah a plnou verzi Android TV. V praxi to bude znamenat, že si nainstalujete aplikace, jako je Netflix, Hulu a Disney+. Dálkový ovladač potěší mnoho lidí. Zapomenout ale nemůžeme ani na podporu ovládání set-top boxu prostřednictvím telefonu. Jak ale říkám, nic nepřekoná klasické tlačítko. Dálkový ovladač by měl vypadat jako mikrofon, přičemž bude vybaven tlačítkem pro vyvolání Google Assistant a budete si jej moci naprogramovat tak, abyste s ním mohli ovládat váš televizor. Kdy bude novinka představena je prozatím ve hvězdách. Google totiž svou každoroční konferenci I/O zrušil.

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com, gsmarena.com, fonearena.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Jiří Mrázek

19. 3. 2020, 11:50

Výrobců se chytlo daleko více. Třeba takové Xiaomi s Mi Boxem :) Android TV není jen o televizích.

To sice jo, ale třeba Mi box S po aktualizaci na android 9 je tak zabugované zařízení, že bych ho nejradši vyhodil oknem. Krom jiného prakticky přestal fungovat zabudovaný chromecast. Tedy jedna ze 2 nejdůležitějších funkcí přístroje. No comment.

Jelikož jsem o ničem podobném ještě neslyšel, očekával jsem, že to bude v článku vysvětleno. Po přečtení ale o moc moudřejší nejsem…

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat