Duel střední třídy – Galaxy A71 vs iPhone SE 2020

Duel střední třídy – Galaxy A71 vs iPhone SE 2020
2020-05-08T22:47:21+02:00
• 9. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

9

Dnes se v článku podíváme na dva modely střední třídy a porovnáme si je. Jako zástupce jsme vybrali nový Apple iPhone SE a model Samsung Galaxy A71. V obou případech se jedná o letošní modely a oba se prodávají za cenu kolem 13 tisíc korun, pokud nejsou zrovna v akci. Pojďme na to.

Konstrukce – velikán vs kompakt

Asi největší rozdíl mezi těmito telefony je jejich velikost. Zatímco iPhone je opravdu malý a nabízí displej s úhlopříčkou jen 4,7 palce, Samsung Galaxy A71 má o rovné dva palce větší panel (6,7 palce).

Původně jsme chtěli do testu zařadit vedle iPhonu nějaký nový kompaktní Android z letošního roku o podobné ceně. To se ale ukázalo jako prakticky nemožné, většina nových Android telefonů jsou mnohem větší s úhlopříčkou přes 6 palců.

Galaxy A71 iPhone SE 7 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Nicméně zpátky k vybrané dvojici. Pokud se oprostíme od rozdílné velikosti, nový Samsung nabízí aktuálnější design. V podstatě vypadá stejně jako top modely Galaxy S20, tedy displej s tenkými rámečky a průstřelem uprostřed. To nový iPhone SE nabízí tak trochu retro design čelní strany z roku 2014.

Plast vs sklo

Přesto má iPhone SE navíc certifikaci voděodolnosti IP67 nebo velkým pozitivem jsou také stereo reproduktory. Tyto vlastnosti Galaxy A71 bohužel nemá. Telefon od Applu má také kvalitnější konstrukci, jelikož má hliníkový rám a záda ze skla. Samsung má tyto části z plastu. Výhodou je také přítomnost bezdrátového nabíjení na iPhonu.

Galaxy A71 iPhone SE 13 5168x2901x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na druhou stranu Samsung Galaxy A71 nabízí 3,5mm jack, kvalitnější AMOLED panel a větší úložiště v základu, které lze navíc rozšířit paměťovými karty. Zhodnocení velikosti nechám na každém čtenáři.

Apple A13 vs Snapdragon 730

Nový iPhone SE má sice jen 3 GB RAM, což je polovina toho, co má Samsung. Vzhledem k systému je to ale zcela dostačující. Výkon procesoru Apple A13 v iPhonu je také po provedení benchamarku mnohem vyšší, ale v praxi je i Snapdragon 730 dostatečný čip pro většinu uživatelů.

antutu 592x146x

Čtečka otisků prstů je u Galaxy A71 integrovaná do displeje a jedná se o optickou. V praxi není tak spolehlivá jako ta u iPhonu v domovském tlačítku. Především je u A71 nutné na displej docela silně zatlačit pro úspěšné rozpoznání.

Galaxy A71 iPhone SE 11 6000x3368x Galaxy A71 iPhone SE 12 6000x3368x

Vcelku výrazný rozdíl je také ve vibracích. Pro většinu lidí to sice nebude důležité, ale vibrační motor u iPhonu je mnohem lepší, příjemnější a dokáže dávat kratší odezvu.

Systém

Porovnávat iOS a Android asi nemá tolik smysl, každý systém má svoje výhody a nevýhody. Oba nabízí svoje aplikace s obchody, přičemž jejich složení je velmi podobné. Při používání byl nicméně iPhone rychlejší a především jsem u něj nikdy neviděl trhanou animaci. To se mi na Samsungu stává docela často.

Na obou telefonech se nachází nejnovější dostupný systém, na iPhonu SE je to tedy iOS 13.4.1 a na Galaxy A71 pak Android 10 s bezpečnostní záplatou z 1. ledna 2020. Samsung pro střední třídu vydává bezpečnostní aktualizace obvykle jednou za čtvrt roku. To u iPhonu vychází pro všechny modely ve stejný čas a stejně tak podpora bude pravděpodobně více než dvojnásobná.

IMG 0390 750x1334x Screenshot 20200507 131618 One UI Home 1080x2400x

Níže můžete přehledně vidět v bodech, co za funkce nabízí iPhone SE navíc oproti Galaxy A71 a pak naopak:

Výhody iPhone SE

  • Stereo reproduktory
  • Voděodolnost IP67
  • Bezdrátové nabíjení
  • Skleněná záda
  • Výkonnější procesor
  • Foťák má OIS
  • Pravděpodobně delší podpora aktualizacemi

Výhody Galaxy A71

  • Aktuální design
  • AMOLED displej
  • Více fotoaparátů včetně ultra širokoúhlého
  • Větší úložiště v základu, které lze navíc rozšířit
  • Mnohem větší baterie
  • Má 3,5mm jack (a FM rádio)

Fotoaparát a video

Fotoaparát jsme porovnali v samostatném článku zde

Vítěz?

Je mi úplně jasné, že oba telefony v dnešním souboji si pravděpodobně koupí úplně jiná skupina lidí. Po iPhonu SE sáhnou fanoušci malých telefonů, co chtějí spíše iOS. Galaxy A71 pak nabízí Android ve velkém těle za sympatickou cenu. Přesto mi přijde zajímavé, porovnat si střední třídu dvou úplně odlišných platforem.

Nejzajímavější je především porovnání fotoaparátu, kde mě překvapilo, že oba telefony fotí velice slušně. A71 nabízí navíc ultra širokoúhlý snímač, zatímco iPhone nabízí mnohem kvalitnější nahrávání videa. Podrobnější porovnání nabízíme v samostatném článku zde.

Galaxy A71 iPhone SE 2 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co se týče životnosti, tak pravděpodobně vyhraje iPhone SE. Ten bude dostávat aktualizace software ještě dalších 4-5 let, o čemž si u Androidu můžou nechat zdát i top modely. Podle mě déle také vydrží jeho tělo, jelikož plast nepovažuji za tak odolný. Na druhou stranu právě plast nepraskne jako sklo na zádech.

Jaký z těchto modelů či jiného zástupce střední třídy byste si koupili vy?

Ve shrnutí opravdu záleží na vašich preferencích. Nový iPhone SE nabízí některé prémiové funkce, jako třeba bezdrátové nabíjení nebo voděodolnost, které si Samsung schovává pro top modely. Ve srovnání s ním má ale Galaxy A71 modernější design s AMOLED displejem, větší rozšiřitelné úložiště nebo větší baterii.

Tabulka

tab 531x297x

Za zapůjčení iPhonu SE děkujeme Smarty.cz. Ten si můžete zakoupit ZDE

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Erik Bezeréti

11. 5. 2020, 11:45

Koupil jsem A71 cca před dvěma měsíci (kdy byla ještě doporučená cena 11 999,-) a koupě ani s odstupem času nelituji. Telefon je hned od počátku s One UI 2.0 s Android 10. Lze tedy předpokládat, že dostane update ještě na Android 11 i Android 12. Prostředí je plynulé a rychlé, nic se neseká. Fotky z hlavního a panoramatického objektivu vůbec nejsou špatné (při dobrých světelných podmínkách jsou vážně skvělé). Obrovský displej vypadá skvěle a ani mi nevadí průstřel (který je klasicky v reálu větší než na promo fotkách). Plast na zádech mi vůbec nevadí, telefon mám v pouzdru. S výdrží baterie se při trochu úsporném režimu v pohodě dostanu na 2 dny. Jedinou nevýhodu, na kterou jsem zatím přišel, spatřuji v ne úplně rychlé čtečce otisků prstů v displeji. V dané cenové kategorii se asi dají koupit lepší mobily (po stránce HW), ale to bych musel hledat mezi Číňany, které prostě nechci nebo mezi rok a více starými top modely, kde ale mohu zapomenout na další dva roky podpory.

Radovan Kubat

9. 5. 2020, 17:37

Z těchto dvou bych si nekoupil ani jeden. Jeden má pidi displej a pidi baterku (necelé 4 hodiny aktivního používání je v dnešní době tragédie) a druhý má ohyzdný průstřel a plastové tělo. Plast mi nevadí (stejně mám na mobilu pouzdro), ale u telefonu za 13 tisíc bych plast opravdu nečekal. Až dodnes jsem si myslel, že nad 6 tisíc nejsou z plastu žádné telefony. Současný telefon jsem koupil ve výprodeji za 4 990 Kč a i tak má kovová záda. Na jedno nabití vydrží 10-11 hodin aktivního používání.
Za podobnou cenu jde koupit třeba Asus Zenfone 6 a to je podle recenze úplně jiná liga skoro ve všem.

petr dvorak

9. 5. 2020, 13:18

Pro mě je tam jeden zásadní rozdíl. Dualsim. Jeden to má a druhý ne. Ten co ho nemá, pro mě v podstatě neexistuje.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 5. 2020, 13:20

iPhone má dual SIM = jedna fyzická + eSIM

petr dvorak

10. 5. 2020, 6:53

SE má dualsim? Nikde to nepsali. Můj operátor to nemá a martyrium se změnou se mi nechce absolvovat. Fyzickou vytáhnu z jednoho telefonu, strčím do druhého a je. Záležitost cca 3 sekundy. Jak říkají iPhoňáci, nechci nic řešit.

Přemysl Vaculík

VIP 10. 5. 2020, 15:16

I dle Applu je tento model dual, jen v kombinaci eSIM a nanoSIM.

Martin Jeřábek

VIP 9. 5. 2020, 10:26

U A71 chybí i zmínka že má 2x tak lepší výdrž na baterii než iPhone který vydrží 3 hodiny a 46 minut a takový mobil nemá co dělat na trhu.

Martin Jeřábek

VIP 9. 5. 2020, 10:22

No a teď udělejte srovnání s S10e a iPhone se může jít zahrabat a ani jeho podpora mu nepomůže.

Tomáš Valenta

10. 5. 2020, 21:46

To bych až tak netvrdil. S10e s Exynosem není úplně tahoun ve výdrži na nabití. Dostat se nad 4 hodiny zapnutého displeje je dle mnoha uživatelů docela problém.

Oba dva přístroje cílí na svou kategorii. Mně by se hrozně líbila podpora, kterou nabízí Apple, je skvělá i ta bezproblémovost většiny věcí pod iOS, ale já mám asi některý starší návyky, kvůli kterým nechci odejít z Androidu. A pak je úplně jedno, jestli se může jít SE kvůli nějakým parametrům zahrabat nebo ne.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat