Nebezpečný malware xHelper se stále šíří, jen tak ho neodstraníte

Nebezpečný malware xHelper se stále šíří, jen tak ho neodstraníte
2020-04-08T15:00:07+02:00
• 8. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Kybernetické hrozby jsou čím dál více důmyslnější a hackeři se snaží vytvořit co nejsofistikovanější malware, který by mohl postihnout velké množství uživatelů. Cílem je kolikrát získání dat a přístupu uživatelským účtům pro následné kriminální činnosti. V tuto chvíli se dá považovat za jeden z nejnebezpečnějších malware xHelper, který se šíří již nějakou dobu.

xHelper jen tak nesmažete

Již minulý rok se objevily první zprávy o malwaru xHelper, ten se navíc dostal do deseti nejvíce škodlivých kódů. Kyber bezpečnostní společnost Kaspersky varuje před tímto malwarem, jelikož se ho dá velmi obtížně zbavit. Jakmile se jednou dostane do smartphonu, začne instalovat nejrůznější moduly. Jeden z nich se jmenuje Triada, jehož cílem získat root oprávnění.

xHelper a dodatečné moduly následně vytváří soubory v systémové složce a označuje je jako nezměnitelné, což prakticky znemožňuje odstranění tohoto škodlivého softwaru. Rozhodně to nelze udělat běžnými postupy. V tomto ohledu zpravidla pomůže absolutní přepsání celého systému zálohou, dalo by se říci, že je nutné udělat čistou instalaci systému.

Screenshot 83 834x578x

Zdroj: Kaspersky

Navíc napadeného zařízení využívají i jiné malwary jako třeba CookieThief, který se snaží odcizit uživatelské účty. Kasperky uvádí, že do března tohoto roku bylo potvrzeno přibližně 55 tisíc napadených zařízení. Nejvíce se tomuto malwaru daří v Rusku, ale i Česko je postihnuto.

„xHelper je obzvláště nebezpečný proto, že vytváří hackerům zadní vrátka, jimiž mohou provádět různé příkazy, jako kdyby byli superuseři. Kyberzločinci tak mají přístup také ke všem datům z aplikací. Stejný backdoor pak může využít i jiný malware, jako například CookieThief, aby napadl tentýž systém.

Zde platí zásada, že byste neměli nic instalovat z neznámých zdrojů. xHelper se v zásadě šíří skrze neoficiální zdroje.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat