Bezdrátová sluchátka Tranya Rimor – krásně potěší, za cenu přes 2000 Kč však nenadchnou mini recenze

Bezdrátová sluchátka Tranya Rimor – krásně potěší, za cenu přes 2000 Kč však nenadchnou [mini recenze]
2020-04-19T19:30:17+02:00
• 19. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Bezdrátová sluchátka jsou v dnešní době bezesporu na vzestupu, jelikož jsou výrazně praktičtější než sluchátka drátová. Sice nemusí mít tak kvalitní přenos audia a některé často mají i zpoždění audia a videa, i přesto se plošně rozšiřuje množství levnějších i dražších bezdrátových sluchátek mezi uživateli. Nyní se nám na recenzi dostala sluchátka Tranya Rimor, které jsou nejdražším nabízeným produktem této značky.

Tranya Rimor a jejich příjemně dlouhá výdrž na jedno nabití

Malé balení v mateném černém provedení stylově zapadne do dlaně. Svojí velikostí výrazně potěší, kompaktní rozměry totiž nijak výrazně nepřekáží v přenosu ať již v kapse kalhot, v kabelce či v batohu. Kompaktní rozměry jsou doprovázeny i lehkou váhou celého balení, které tak tedy nijak nezatěžuje.

Právě nízká váha by mohla indikovat, že bude menší baterie v dokovací krabičce, ale celková výdrž baterie při používání cca 2 hodin přehrávání denně je přes dva pracovní týdny. Sluchátka mi tedy ve spolupráci s dokovací nabíjecí stanicí/krabičkou vydržely hrát po dobu přibližně 10 až 15 dní pracovních dní. Délka výdrže baterie se různila, nikdy však nešla v pracovní den pod 2 hodiny, rekordem tedy pro mě bylo 30 hodin hraní bez nabíjení.

Neměl jsem možnost změřit, jak dlouho vydrží hrát samotná sluchátka. Výrobce uvádí osm hodin bez toho, aniž by byly mezitím donabíjeny z krabičky. Nejdelší dobu jsem je měl v kuse v uších kolem 4 hodin a stále bez problému fungovala. Sluchátka jsem vždy musel vložit zpět do krabičky, jelikož jak jsou malého rozměru, tak jsem je skoro několikrát ztratil.

Tranya Rimor

Zdroj: Dotekomanie.cz

Při popisování výdrže sluchátek na jedno nabití je možné zmínit i výdrž sluchátek jako takových. Jejich odolnost byla otestována pádem z výšku 1,8 metru na asfaltovou zem volným pádem již několikrát, nic se jim nestalo. Z výše 1,5 metru spadla na asfaltový povrch i otevřená krabička, která se kupodivu v tenkém pantu nezlomila a jen na matném finiši utržila několik oděrek. Tranya nabízí na kvalitu sluchátek záruku jeden rok (dostupné jsou z Číny) a při registraci u nich na webu nabízí prodloužení záruky o tři měsíce.

Funkce sluchátek

Výrobce Tranya uvádí, že sluchátka mají v průměru 1 cm velké reproduktory. Každé sluchátko patří specificky jen do pravého či do levého ucha s tím, že každé má lehce odlišné funkce. Levé tlačítko hudbu po dvojkliku ztlumuje, zatímco pravé sluchátko hudbu zesiluje, levým tlačítkem se vrátíte na předchozí skladu, budete-li ho držet po dobu jedné vteřiny, pravým tlačítkem se posunete na skladbu následující.

Další funkce jsou již společné pro obě sluchátka, po jednom kliknutí hudbu spustíte či pozastavíte, zvednete či položíte hovor, když obě tlačítka podržíte na dvě vteřiny, hovor odmítnete, pokud sluchátko zmáčknete 3x za sebou, spustíte hlasového asistenta.

Sluchátka nabízí dle výrobce možnost hlasového hovoru v HD kvalitě, bohužel všech několik desítek hovorů, které jsem se sluchátky uskutečnil, a všechny byly provázeny potížemi. Druhá strana nikdy neslyšela správně to, co bylo řečeno, slova se ztrácela, někdy zněla jako v místnosti s ozvěnou, běžná hlasitost lidské řeči nebyla dostatečná, což vytvářelo nepříjemné situace, kdy volající strana se sluchátky musela zvyšovat hlas, aby byla na druhé straně vůbec slyšet.

Při provádění hovoru v klidném prostředí nebyl povětšinou problém, bylo však nutné dobře artikulovat, i tak bylo při většině hovorů vyžádáno, aby se přepnulo na volání přímo ze zařízení, nikoli skrze bezdrátová sluchátka.

Tranya Rimor

Zdroj: Dotekomanie.cz

Výrobce u sluchátek s Bluetooth 5.0 slibuje, že není vůbec žádné opoždění v přenosu audia a z telefonu do sluchátek a nedochází tak například k opoždění zvuků z videa, zatímco video je již napřed. Zaručuje, že u telefonů s iOS se to nestane vůbec, u telefonů s Androidem možná, ale dodávají, že při používání YouTube k tomuto jevu nedojde. Osobně jsem se na svém telefonu s Androidem (OnePlus 5) se zpomaleným audiem oproti videu nesetkal.

Dojmy z používání sluchátek

Sluchátka Tranya Rimor jsou ergonomická, tedy dobře sedí v uších. Měl jsem možnost vyzkoušet několik různých druhů bezdrátových sluchátek v podobě pecek a u mnoha z nich jsem se setkal s problémem, že dobře nedržela v uších, Rimor však drží dobře, a to i při sportovních aktivitách, namátkově zmíněná projížďka na kole na nerovném terénu. Sluchátka jsou lehounká a jejich nositel snadno ztratí představu o tom, že je má zrovna v uších.

Rimor nemají podporu ANC (active noise cancellation), ale mají alespoň ENC (environment noise cancellation), jde o neúplné ANC, které však je poznatelné, i v rušných prostředích je hluk z okolí potlačen a audio zní do uší přijatelně dobře. Subjektivně jsem vnímal ENC i příjemnější při využívání než ANC, které mi způsobovalo nepříjemné lehké vertigo při delším poslechu, což se u ENC nestávalo, což přisuzuji tomu, že u ANC je člověk kompletně odhlučněn od okolí a nemůže se tak při pohybu spoléhat i na sluch z okolí a vše musí vnímat pouze očima, zatímco u ENC není nepříjemné kompletní odhlučnění a je stále je slyšet náznaky dění kolem sebe.

Tranya Rimor

Zdroj: Dotekomanie.cz

Závěrečné zhodnocení a cena

Sluchátka Rimor od nového výrobce Tranya můžete získat za cenu 2 000 Kč. Získáte tak kvalitní přístroj na zvukovou reprodukci s nepostřehnutelným lagem mezi videem a audiem, dodáte svým uším kvalitní zvukový prožitek s částečným tlumením okolního ruchu spolu s dostatečně hlasitými reproduktory, které se postarají o to, abyste vše v uších slyšeli dostatečně hlasitě, s dobrým basem a zároveň dobře ekvalizovanými výškami pro dobrou recepci slova.

Jde o nejdražší a nejpropracovanější sluchátka od společnosti Rimor, která jsou dostupná na trhu. Pokud však chcete sluchátka využívat i na uskutečňování hovorů, tak Rimor nejsou pro uživatele správnou volbou, avšak pro poslech hudby či videa, doma či venku, v klidném či rušném prostředí jsou sluchátka ve své cenové kategorii skvělá a cenovka je oprávněná.

tranya

Za poskytnutí sluchátek k recenzi děkujeme výrobci Tranya.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat