Apple zařízení mají bezpečnostní zranitelnost při zpracování obrázků

Apple zařízení mají bezpečnostní zranitelnost při zpracování obrázků
2020-04-29T16:30:08+02:00
• 29. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Bezpečnost je jedním obrovským odvětvím, kde působí mnoho společností. I Google má speciální divizi nazvanou Project Zero, která hledá chyby nejen v systémech od Googlu. Například se podařilo objevit bezpečnostní zranitelnosti ve Windows. Ostatně Project Zero stojí také za ukončením veřejné verze Google+. Bezpečnostnímu týmu se podařilo objevit zranitelnost ve všech systémech od Applu. Chyby se dotýkají iOS, iPadOS, macOS, watchOS a tvOS.

Fuzzing ImageIO

Apple používá i všech svých systémů framework ImageIO, který slouží ke zpracování dat obrazového charakteru. API se stará o parsování obrazových dat, pakliže jsou obsaženy v textu nebo v e-mailu. Není zde vyžadována uživatelská interakce, vše funguje automaticky. Tým Project Zero se tedy soustředil na analýzu celého systému a schválně posílal neúplná data.

Díky tomu se podařilo objevit celkem šest zranitelností typu Fuzzing, které mohou využít útočníci. Například mohou odeslat speciálně modifikované informace v obrázku, o což se automaticky postará ImageIO. Zde může být ukryt škodlivý kód, který se následně automaticky spustí. Kromě toho se podařilo najít dalších osm zranitelností v OpenEXR, což je framework třetí strany.

Screenshot 5 637x181x

Zdroj: Google

Všechny tyto bezpečnostní problémy se nazývají zero-click, tedy není nutná uživatelská interakce k jejich využití. Google již informoval postihnuté strany, přičemž například Apple zavedl opravy v lednu a dubnu. Bohužel tým z Project Zero došel k závěru, že se nepodařilo opravit vše a stále ImageIO obsahuje zranitelnosti. Budou tedy asi následovat další aktualizace. Kompletní informace o bezpečnostních zranitelnostech byly publikovány na webu Project Zero.

Zdroje: googleprojectzero.blogspot.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Daniel Rokos

29. 4. 2020, 17:31

To vůbec nevadí.Dobře jim tak ovcím.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat