Vyplatí se půjčky na mobilní telefony? sponzorovaný článek

Vyplatí se půjčky na mobilní telefony? [sponzorovaný článek]
2020-03-26T06:30:39+02:00
• 26. 3. 2020

Nové milénium je bezpochyby dobou moderních technologií. Jen málokdo se dnes dokáže obejít bez mobilního telefonu, notebooku či počítače. Ani jedno však není levnou záležitostí, pokud chce zákazník zaručenou kvalitu nebo světoznámou značku. Lidé si dnes často kupují produkty, které těžce zasáhnou do jejich rozpočtu. Často jen proto, aby byli moderní a šli s dobou. Je však taková půjčka například na mobilní telefon dobrý nápad?

Co se týká mobilních telefonů, výrobci se v dnešní době potýkají s vysokou konkurencí. Předhání se v množství všemožných vymožeností od originálních aplikací přes kvalitu fotoaparátu až po design. Se všemi těmito možnostmi však stoupá i cena. Mnohdy takový “obyčejný” mobil stojí i víc, než je polovina měsíčního platu, a nemalé množství lidí koupi toho nejmodernějšího typu řeší splátkami nebo půjčkami. Je to ale dobrý nápad?

Půjčka na telefon? Radši si našetřit

I přes to, že půjčky na telefon bývají brzy splacené, neboť se nejedná o tak vysokou částku jako například v případě kvalitních počítačů, půjček na domácnost či hypoték, i zde platí pravidlo “všeho s rozumem”. Protože i tak malá půjčka je závazek. Může se stát cokoliv a nízká částka se náhle mění ve vysoký dluh, v horším případě v zadlužení, které může vést až k exekuci.

V případě elektroniky je mnohdy lepší si počkat. Nabídka je velká, trh přehlcený, doba jde dopředu. Za pár měsíců, často jen týdnů, vyjde ještě lepší model od stejné značky. A cena staršího modelu klesá. Za tu dobu si člověk na svůj vysněný telefon může našetřit.

Pokud však z nějakého důvodu našetření není možné nebo se starý telefon rozbil, majitele tlačí čas a nový nutně potřebuje ať kvůli zaměstnání, nebo spojení se světem, je dobré si vyhledat informace a půjčku si řádně promyslet. Například server NavigatorUverucz obsahuje kromě nezávislých srovnání půjček i množství užitečných rad.

Malá půjčka, velký dluh

V případě malých půjček je často větší riziko nesplácení než například u hypoték nebo úvěrů na domácnost. Při tak velkých částkách totiž klienti velmi důkladně zvažují všechna pro a proti. Jak budu splácet při nemoci? Čekáme dítě – zvládneme to? Takové rozhodnutí vyžaduje spoustu času, dostatek informací a čistou a jasnou představu. Kdežto u nižších úvěrů jsou takové starosti “zanedbatelné”. Vždyť se přece jedná jen o pár tisíc! A zde nastává ten problém.

I malá půjčka na telefon může zapříčinit velký dluh v budoucnu. I mikropůjčka se může rozrůst do nesplatitelného dluhu. Nejen kvůli vysokému úroku a celkovému RPSN, ale hlavně kvůli velmi vysokým sankcím, které přichází s každým sebemenším zpožděním, a poskytováním úvěru nesolventním skupinám, například nezaměstnaným, důchodcům, studentům nebo ženám na rodičovské dovolené.

Rychlá půjčka se může zprvu jevit jako skvělý pomocník. Jejich výhodou je rychlé sjednání i schválení s možností online i přes telefon. Nebankovní společnosti, které tyto rychlé půjčky nabízí, však mnohdy poskytují velmi nepřehledné smlouvy, příliš vysoké úroky i RPSN a sankce při opoždění splátky.

Zajímavou alternativou ke klasické půjčce je podle serveru NavigatorUveru.cz půjčka bezúročná. Z jejího názvu je patrné, že se k ní nepojí žádný úrok. RPSN však nulová být nemusí a klient se nevyhne ani poplatku za sjednání úvěru. Bankám se tento typ půjček příliš nevyplatí, jen málokteré je nabízí (např. mBank). U nebankovních bezúročných půjček je třeba dát si pozor na skryté poplatky.

Že je půjčka bez úroku, neznamená, že se člověk nedokáže zadlužit při jejím nesplácení. I zde přichází sankce (u nebankovních společností často velmi vysoké) ruku v ruce s neplacením či opožděním platby.

Nebankovní sektor se značí množstvím různých typů půjček. Různorodost půjček je sice určitou výhodou, na druhou stranu je těžší se v nich vyznat. Mezi takové nebankovní půjčky, které člověk u banky rozhodně nedostane, patří půjčka před výplatou. Tato půjčka má menší rozsah i dobu splatnosti – její účel je např. rychlé uhrazení neočekávaných výdajů, na které domácnosti nezbývají prostředky před výplatou na konci měsíce.

Další možností je Zonky půjčka, v současnosti jedna z nejlevnějších půjček. Úrok vychází nižší než v případě půjčky před výplatou. To potvrzují data ze srovnání půjček na serveru NavigatorUveru.cz. V případě Zonky však dochází k pečlivému prověřování zájemců a na nabízený nejnižší úrok nedosáhne každý – jen klienti s vysokou bonitou. To jsou takoví klienti, kteří mají vysoký příjem, žádné dluhy a čistou platební historii.

V případě mobilního telefonu, když už po něm člověk tak moc touží, že jej musí mít hned, je možná tou nejlepší alternativou vzít si ho na splátky. Mnoho mobilních operátorů nabízí telefony často za velmi výhodné ceny v rámci jejich tarifů. Řada obchodů poskytuje i splátky bez navýšení. Opět tu však platí, že v případě neplacení se člověk nevyhne sankcím.

Půjčit si s rozumem

Lidé přemýšlející o půjčce na telefon by své rozhodnutí měli pečlivě zvážit. Pokud je mobil potřebnou a důležitou součástí práce či domácnosti a nedostatek financí neumožní koupi za hotové, měl by člověk projít veškeré možnosti při výběru vhodného úvěru.

Není na škodu zamyslet se nad tím, kolik si člověk může dovolit každý měsíc splácet. Rozhodnout se tak, že i v případě ztráty zaměstnání nebo jiné pohromy bude schopen částku uhradit včas, aby nedošlo k sankcím nebo hůř, k zadlužení. A s určitostí by si měl projít veškeré informace o poskytovateli úvěru a rozhodnout se na základě důvěryhodnosti a vyhovujících podmínkách.

Pokud je však telefon jen nutným módním doplňkem nebo si člověk libuje v moderních technologiích, rozhodně je lepší pár týdnů počkat, až cena telefonu aspoň trochu klesne, a člověk tak dokáže na telefon našetřit. Protože i malá půjčka může způsobit zbytečné problémy.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Obchodní sdělení za jehož obsah odpovídá objednavatel.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat