Šíří se škodlivé aplikace zneužívající pandemii COVID-19

Šíří se škodlivé aplikace zneužívající pandemii COVID-19
2020-03-19T16:29:32+02:00
• 19. 3. 2020

Fotka od Tumisu z Pixabay

Již jsme vás informovali o šíření ransomwaru, který zneužívá aktuální pandemii nemoci COVID-19. Jednalo se o ransomware, který se snaží zamknout zařízení a vyžadovat peníze pro odemknutí. Jak se ale ukazuje, podobných aplikací se objevilo neskutečné množství, takže se zvyšuje možnost napadení zařízení, jak uživatelé pátrají nejen po informacích kolem pandemie.

Malware v mnoha mutacích

Ačkoliv celý svět nyní řeší možnosti, jak zastavit pandemii, najít účinný lék a vytvořit vakcínu, najdou se i tací, co se snaží aktuální situace zneužít v maximálním měřítku. Již jsme vás informovali o vyděračské aplikaci minulý týden, ale od té doby se podařilo společností Avast objevit dalších 35 škodlivých aplikací, přičemž se eviduje již 450 aplikací spojených s tématem kolem COVID-19.

Tentokrát nejde jen o ransmoware. Objevují se zde nejrůznější typy, od spywaru až po bankovní trojské koně. Snaží se maskovat zpravidla pod aplikace, které sledují aktuální dění o pandemii, nebo dokonce se snaží prodávat „zaručené“ léky na COVID-19. Některé se zaměřují na dezinformace.

COVID-19

Zdroj: apklab.io

Příkladem může být aplikace Covid19 / Coronavirus Tracker, což je ransomware, který vyžaduje až 250 dolarů za odemknutá zařízení. Corona live 1.1 zneužívá ikonu aplikace Samsung Health App a jedná se o spyware, takže sleduje vše v mobilním telefonu a odesílá data na vzdálené servery. Aplikace Coronavirus v sobě ukrývá bankovní trojský kůň s snaží se dostat k penězům skrze aplikace bank.

Jak je vidět, onemocnění COVID-19 zasahuje v určité míře i smartphony. I zde je potřeba dbát zvýšené opatrnosti jako v běžném životě. Škodlivé aplikace se šíří skrze speciální webové adresy, SMS zprávy a také dochází k zneužití sociálního inženýrství. Avast uvádí, že ani jedna škodlivá aplikace nebyla objevena v oficiálním obchodu s aplikacemi od Googlu.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat