Galaxy Z Flip – ohnutá budoucnost recenze

Galaxy Z Flip – ohnutá budoucnost [recenze]
2020-03-12T09:42:50+02:00
• 9. 3. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

6

Když před lety Samsung ukázal technologii ohebných displejů, očekávali jsme, že se brzy dočkáme ohebného smartphonu. Společnost si zvolila stejně jako většina trhu trochu jiný přístup. První se flexibilní panely dostaly do běžných mobilů, takže jsme se dočkali zakřivených displejů. Samsung ale pokračoval ve vývoji a dočkali jsme se většího mobilu Galaxy Fold (recenze). Ten si prošel strastmi a jeho uvedení na trh se dočkalo několika zpoždění. Ne dlouho na to se na světlo světa vynořil Samsung Galaxy Z Flip. Mobil s odlišnou konstrukcí, vzhledem i použitím.

Od svého uvedení Samsung uvedl, že se již podařilo vyprodat zásoby v některých zemích, i přes vysokou cenu. Na českém trhu lze zakoupit, ale vyplatí se investovat poměrně vysokou sumu? Nebo jít do osvědčené konstrukce v případě Galaxy S20 Ultra (recenze)?

Samsung Galaxy Z Flip 7 3574x2302x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Samsung Galaxy Z Flip jako véčko, o kterém jsme snili

Když si dnes vybíráte smartphone a jste ochotni investovat vysokou částku, zpravidla hledáte prémiové materiály, odolnější skla, případně keramiku, speciální slitiny a podobně. U Galaxy Z Flip ale o to nejde, minimálně nyní neexistuje technologie ohebného skla, byť do jisté míry Samsung něco takového používá. Mobil jako takový je kombinací kovu, skla a plastu, a to nejen u zobrazovacího panelu.

V rozloženém stavu se nabízí poměrně vysoké zařízení a první, čeho si všimnete, je poněkud zvláštní a vystouplý rám kolem displeje. Ten je plastový a slouží zejména pro ochranu panelu. Ostatně má na spodní straně dva menší gumové výstupky, které chrání tuto plochu při rychlejším zavření. Samsung tentokrát zvolil otvor v displeji pro přední kamerku. Nabízí poměrně slušný obraz, a dokonce si lze softwarově pohrát s šířkou úhlu záběru, ale nečekejte ultra široké snímky.

Samsung Galaxy Z Flip 12 3404x2448x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Na pravé straně se nachází kolíbka hlasitosti společně s vypínacím tlačítkem, v kterém je integrována čtečka otisků prstů. Vše je v horní části mobilu, takže to chce trochu zvyku pro nahmatání. Čtečka jako taková je asi nejmenší, co jsem kdy zkoušel, ale to nemá vliv na její přesnost nebo rychlost. V tomto ohledu jsem byl nadmíru spokojen. Otisk přečetla vždy a rychle.

Na levé straně se nachází slot pro SIM kartu, ale není zde k dispozici možnost rozšíření. Co mě mile překvapilo, je možnost používání eSIM. Nemusíte tedy ani vlastnit plastový kousek s čipem. Rozhodně jedno plus pro Samsung, byť masivnější nasazení u dalších mobilů by neuškodilo. Na spodní straně se nachází USB C konektor, ale nehledejte 3.5mm jack pro sluchátka. Zde jednoduše není. V balení není ani redukce, ale aspoň jsou součástí balení USB C sluchátka.

Samsung Galaxy Z Flip 18 4029x2269x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Vedle USB C se nachází jediný reproduktor, který je dostatečně kvalitní a hlasitý. Vzhledem k velikosti displeje, respektive jeho poměru stran a úhlopříčce, bych očekával, že dojde na použití stereo reproduktorů, nebo minimálně na využití horního reproduktoru pro hovory.

Zadní strana je částečně kryta v obou polovinách sklem. Ve spodní části se nachází bezdrátové nabíjení, které lze použít i pro doplnění energie například u sluchátek nebo jiného zařízení s bezdrátovým nabíjením. Horní část skrývá dva foťáky a malý displej pro informování.

Samsung Galaxy Z Flip 3 3302x1862x Samsung Galaxy Z Flip 4 3919x2205x

Zdroj: Dotekomanie.cz

„Skleněný“ displej

Samsung se chlubí u Galaxy Z Flip, že se jedná o první mobilní telefon s ohebným displejem, kde došlo na použití ohebného skla. Bohužel se spíš jedná o marketingové lákadlo, jelikož povrch, kterého se dotýkáte, je ochranný plast. Až pod ním je UTG, tedy ultra tenké ochranné sklo. To má tloušťku pouhých 30 mikronů a slouží jen jako další ochrana zobrazovacího panelu.

Samsung Galaxy Z Flip 16 3615x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Zapomeňte na to, že zobrazovací panel vydrží vše. Stále platí, že můžete plastovou vrstvu poškodit i nehtem nebo jakoukoliv nečistotou v kapse, která má vyšší tvrdost. V praxi jsem se nesetkal s mobilem, který by po čase neměl mikroskopické škrábance, a to se nabízely odolná skla. I při šetrném zacházení lze po chvíli pozorovat při určitém úhlu pohledu, že displej Galaxy Z Flip má jistá poškození.

Samsung Galaxy Z Flip 24 3740x2105x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pokud se ale budete k mobilu chovat šetrně a nebudete po něm sahat s rukama od písku nebo nečistot, vydrží dlouho. Jen je otázkou, jak dlouho. Nedokáži si představit, jak bude vypadat panel po jednom nebo dvou letech používání. Zde bych možná viděl výhodu Galaxy Z Flip – častěji si budete mýt ruce.

Menší problémy jsem měl se čtením či pozorováním displeje na přímém slunci. Při rozevřeném stavu je vidět za těchto okolností nerovnost panelu uprostřed. Ta je ostatně citelná při přejetí. V noci při sledování videí jsem ale zapomněl na to, že uprostřed není panel zcela rovný. Nešlo to ostatně vidět a neměl jsem jakkoliv narušený prožitek z obsahu.

Co se týče samotného povrchu, jde cítit i na ploše prstu, že se jedná o měkčí materiál. Na druhou stranu je pevný a nikde se nic nehýbe, nic se neposunuje při používání. Jen si vždy uvědomíte, že se jedná o ohebný panel při přejetí přes prostředek. Ničemu to ale nevadí a po čase si na to lze zvyknout.

Otevírání jednou rukou jsem neriskoval

Samotný kloub uprostřed mobilu je dostatečně pevný a po krátké době jsem si zvykl na způsob otevírání, byť prvních několik chvil mě vyděsilo. Nešlo o konstrukci, ale o nastavení Androidu. Při vypnutí displeje se ozve zvuk, což asi znáte. V případě Galaxy Z Flip to zní jakoby něco v kloubu prasklo. Samsung měl asi zvolit něco jiného.

Otevírání mobilu je jisté, nikde nic nevrže, ani nelze pocítit, že by se něco uvolnilo. Zavření je obdobné. Zvykl jsem si na tuto konstrukci, ale asi vás zajímá, jestli jde zavřít nebo otevřít mobil stejně jako v dobách véčkových obyčejných mobilů. Mohu říci, že to jde, ale chce to hodně zvyku a odvahy. Už jen otevření jednou rukou riskujete, že nehtem zaryjete do plastového displeje. Zde se budete muset naučit otevírání.

Samsung Galaxy Z Flip 6 2320x2320x Samsung Galaxy Z Flip 5 1785x1785x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Viděl jsem u některých, že umí otevřít mobil jedním švihnutím. To jsem raději ani nezkoušel, jelikož je konstrukce dost kluzká, takže jsem se bál, že bych tímto švihnutí poslal takřka 40 000 někam daleko od sebe. Navíc při používání krytů jsem měl menší jistotu.

V balení jsou k dispozici dva kryty, ale nemohu říci, že by držely nějak pevně. Zejména horní část, která měla ve zvyku trochu vyjíždět a měla často vůli. Několikrát jsem musel dělat korekce. Navíc oba kryty nedrží moc dobře, čehož si lze všimnout při zavírání, kdy palcem držíte mobil u kloubu. Několikrát jsem takto nadzvedl kryt. Chtělo by to navrhnout lepší uchycení těchto ochranných obalů.

Samsung Galaxy Z Flip 2 3377x1898x 2020 03 08 174325 4032x2266x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Co se týče zavírání, zde jsem měl dostatečnou jistotu na to, abych mobil zavřel rychleji a jednou rukou. Sice to bylo hlasitější, ale mobil je na to připraven. Jak jsem již zmínil, v dolních rozích jsou menší gumové plošky, které zbrzdí náraz horní části do té spodní.

Pokud bych to měl shrnout, Samsung si nechal záležet na konstrukci a mobil působí bytelně v rozloženém i složeném stavu. Za dobu testování jsem se nesetkal se situací, kdy bych pochyboval o konstrukci, či kloubu jako takovém.

Samsung Galaxy Z Flip 26 3024x2219x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Sekundární displej není lepší než hodinky

Při zavřeném stavu jsem toužil po větším displeji, než co je použit vedle foťáků. Je příliš malý, moc informací nezobrazí a možnosti, které nabízí, nejsou velké. Můžete se podívat, jaké notifikace jste dostali, ovládat hudbu, přijímat nebo ukončovat hovory, případně sledovat, kolik je hodin, nebo jak probíhá nabíjení.

Nabízí se využití jako hledáčku, pokud se pořídit selfie kvalitnějšími kamerami na zadní straně nebo se nechcete fotit přední kamerou v displeji. Také lze aktivovat náhled foceným osobám, když pořizujete běžný snímek. Bohužel velikost sekundárního displeje je jen pro zjištění, jestli jste aspoň trochu v záběru.

Samsung Galaxy Z Flip 11 2102x2102x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Samsung měl použít větší zobrazovací panel na zadní straně, aby se aspoň nabízelo pohodlnější čtení notifikací. Můžeme být rádi, že je k dispozici i takto malý displej, lepší než nic.

Android s malým bonusem

Jakožto mobil od Samsungu, i Galaxy Z Flip má nadstavbu OneUI. Na ní není nic neobvyklého, je trochu živější a prošpikovaná nejrůznějšími vychytávkami. Je výborně odladěná a nesetkal jsem se s jakýmkoliv zaváháním nebo nestabilitou. Jsou zde i takové bonusy, jako postranní lišta pro rychlé spuštění předvolených aplikací. K dispozici je Android 10, takže s plnou podporou tmavého vzhledu.

Screenshot 20200308 171835 One UI Home 1080x2636x Screenshot 20200308 171842 One UI Home 1080x2636x Screenshot 20200308 171848 Settings 1080x2636x Screenshot 20200308 171916 Settings 1080x2636x Screenshot 20200308 171924 Settings 1080x2636x

Snímky obrazovek systému; Zdroj: Dotekomanie.cz

Vzhledem ke konstrukci, společnost zapracovala na trochu jiném zážitku při používání ohebného displeje. Pokud jej rozložíte do tvaru L, některé aplikace nabídnou mírně upravený vzhled. Nejvíce jsem používal Google Duo, kdy se obraz z kamery druhé osoby zobrazuje v horní části a v té spodní jsou ovládací tlačítka. U galerie pak spodní strana slouží pro pohyb mezi fotografiemi. U aplikace pro focení lze takto mobil použít i jako drobný stativ, respektive jej nepotřebujete. Víc aplikací s podporou jsou neobjevil, nebo nepoužil. Jedná se o zajímavou vychytávku a občas může posloužit.

Samsung Galaxy Z Flip 10 2422x2425x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Baterie překvapily

Celková kapacita baterií je 3300 mAh (dvě baterie), což na dnešní dobu není zázrak. Obával jsem se, že budu muset hledat během dne nabíječku, abych aspoň vydržel do večera. Obavy se nakonec ukázaly být zbytečné. Galaxy Z Flip mi bez větších problémů vydržel celý den používání, a večer zůstalo dost energie na sledování Youtube. Dalo by se říci, že při střídmém používání by mohl vydržet bez větších problémů i dva dny na jedno nabití.

V případě nabíjení je k dispozici 15W technologie, což není moc. Mobil ale disponuje inteligentním doplněním, takže po nějaké chvíli se dostanete na 70 %, přibližně do jedné hodiny. Pak se proces zpomalí z bezpečnostních důvodů. Častěji jsem ale používal bezdrátové nabíjení, které je sice pomalejší, ale v tomto případně dost praktické.

Zdálo by se, že mobil má úctyhodnou výdrž, ale je to spíše důsledek samotné konstrukce. Psychologicky na mě zapůsobila do takové míry, že jsem raději zkontroloval notifikace na hodinkách, případně na ně přes ně i reagoval.

Foťák neurazí

Jestli chcete fotografickou bestii, budete se muset poohlédnout po jiném mobilu s větší náloží foťáků nebo megapixelů. Galaxy Z Flip nabízí na zadní straně dva 12MPx senzory. Hlavní je vybaven optickou stabilizací (OIS) obrazu a fázovým ostřením, které je výtečné. Druhý foťák slouží pro ultra širokoúhlé snímky. Není dokonalý a nemá k dispozici OIS, zábavy si s ním i tak užijete.

Samsung Galaxy Z Flip 13 3098x2056x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Celkově snímky jsou na velmi dobré úrovni, byť za zhoršených světelných podmínek jde vidět šum, a to i v případě nočního režimu. V této oblasti nedosahuje Galaxy Z Flip na ty nejlepší fotomobily. Pakliže necháte umělou inteligenci pracovat, mírně oživí barvy. Ne vždy se jedná o přesné nastavení a občas to mobil přežene. Celkově mobil fotí dobře, jen v extrémnějších případech jde pocítit nedostatky. Za dobrého světla nebo mírně sníženého vždy pořídíte dobrou fotku.

Ukázkové fotografie

20200307 181506 4032x2268x 20200307 181052 4032x2268x 20200307 181241 4032x2268x 20200307 181246 4000x2250x 20200307 180953 4000x2250x 20200305 152859 4032x3024x 20200305 152826 4000x3000x 20200305 152830 4032x3024x 20200305 152851 4032x3024x 20200305 101345 4000x3000x 20200305 101342 4032x3024x 20200305 101748 4032x3024x 20200305 101728 4032x3024x 20200305 152641 4000x3000x 20200305 152632 4032x3024x 20200305 101003 4032x3024x 20200305 100350 4032x3024x 20200305 095949 4032x3024x 20200305 095952 4000x3000x 20200305 100932 4032x3024x 20200305 100729 4032x3024x 20200305 100733 4000x3000x 20200305 100512 4000x3000x 20200305 100425 4032x3024x 20200307 180932 4032x2268x 20200306 060056 4000x2250x 20200306 060050 4032x2268x 20200305 212056 4032x2268x 20200305 212031 4032x2268x

Ukázkové fotografie ze Samsungu Galaxy Z Flip; Zdroj: Dotekomanie.cz

Ukázková videa

Galaxy Z Flip zvládá nahrávání videa ve 4K rozlišení při 60 snímcích za sekundu. V tomto případě lze takové video pořizovat jen přes hlavní foťák, širokoúhlý toho není schopen. Jestliže s ním chcete natáčet, musíte snížit rozlišení videa na Full HD.

Je zde menší háček. Při aktivaci dodatečné stabilizace v aplikaci, vše se omezí maximálně na Full HD s 60 snímky za sekundu, přičemž lze přepínat mezi foťáky při nahrávání.

Výkon jako bonus

Galaxy Z Flip nepřichází s tou nejmodernější výbavou, jaká se nachází například u série Galaxy S20. Došlo na použití Snapdragonu 855+ s 8 GB operační paměti. Rozhodně se jedná o dostatečnou výbavu na dlouhou dobu. Úložiště o velikosti 256 GB je nadmíru štědré a při použití cloudu jej asi jen tak nezaplníte.

Screenshot 20200308 155024 3DMark 1080x2636x Screenshot 20200308 152858 Geekbench 5 1080x2636x Screenshot 20200308 153208 Geekbench 5 1080x2636x Screenshot 20200308 154125 AnTuTu Benchmark 1080x2636x

Ukázky výkonu z benchmarků; Zdroj: Dotekomanie.cz

V rámci konektivity sice nenajdete 5G, ale to je i na dnešní dobu trochu větší luxus, zejména když v Česku neproběhla ani aukce na nové kmitočty pro pátou generaci mobilních sítí. Určování polohy je vskutku rychlé. Placení pomocí NFC je poměrně jednoduché, ani nemusíte otevírat zařízení, pokud se jedná o platbu, kdy není potřeba provádět odemčení telefonu. Stačí pohodlně aktivovat, třeba poklepáním, malý displej a lze mobil přiložit pro placení.

Specifikace Samsung Galaxy Z Flip

  • displej: 6,7 palců, 2636 x 1080 pixelů, AMOLED, ohebný, skleněná ochrana
    • 1,1 palců, 300 x 112 pixelů, Super AMOLED
  • procesor: Snapdragon 855+
  • RAM: 8 GB
  • úložiště: 256 GB
  • Android 10 + OneUI 2.0
  • čtečka otisků na straně
  • Foťáky:
    • zadní – 12 MPx, f/1.8, OIS, PDAF
      • 12 MPx, f/2.2, širokoúhlý, 123°
    • přední – 10 MPx, f/2.4
  • USB C, nanoSIM, eSIM
  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac (2.4/5GHz),VHT80 MU-MIMO,256QAM
  • Bluetooth v 5.0 (LE až po 2Mb/s), ANT+, USB Type-C, NFC, GPS, Galileo, Glonass, BeiDou, NFC, MST
  • rozměry: 167,3 x 73,6 x 6,9 mm, 183 gramů
    • zavřený: 73,6 x 87,4 x 17,3 mm
  • baterie: 3300 mAh + 9W bezdrátové nabíjení, 15W nabíjení, reverzní nabíjení

Galaxy Z Flip není sice na aktuální špici se základní hardwarovou výbavou, ale rozhodně budete spokojeni. Výkonu je dostatek, vše je odladěné a nabízí se výborné specifikace v rámci konektivity.

Zhodnocení Samsung Galaxy Z Flip

Na Samsung Galaxy Z Flip nelze pohlížet jako na běžný mobil. Patří mezi první mobily svého druhu a na některých trzích bude nějakou dobu jediným véčkem s ohebným displejem, o kterém mnozí snili. Nejedná se o dokonalý smartphone. Zapomeňte na vyšší odolnost vůči vodě, konstrukce to jednoduše zatím nedovoluje, i prach je nepřítelem této novinky.

V rámci focení poskytuje dobré výsledky, ale jestli vám jde právě o tuto kategorii, nabízí se lepší a rozhodně levnější mobily na současném trhu. Ve všech běžných ohledech se jedná o výtečné zařízení, s kterým bude nejeden majitel spokojen. Nabízí se tedy otázka, jestli ohebnost a kompaktnost Galaxy Z Flip stojí za 39 000 Kč.

Samsung Galaxy Z Flip 25 3448x1938x

Zdroj: Dotekomanie.cz

O koupi by měli přemýšlet ti, kteří se chtějí lišit a mít něco netradičního, nebo pokud hledají top model v kompaktním balení. Nese to sebou ústupky, nebo spíše pravidla. Galaxy Z Flip se nehodí do prostředí, kde jej může poškodit voda nebo prach. Musíte se k němu chovat šetrněji, zejména k displeji. Nevydrží tolik co sklo, s tím musíte jednoduše počítat. Zde není dobré nechat se zlákat marketingovým tvrzením, že obsahuje ohebné sklo. To slouží jen pro zvýšení odolnosti, ale nečekejte mnoho.

Galaxy Z Flip mě lépe naučil používat hodinky a počítač

Za dobu používání Galaxy Z Flip mě tento unikátní mobil naučil více používat například chytré hodinky. Než vytahovat mobil z kapsy a otevřít jej oběma rukama, abych náhodou nepoškodil nehtem displej, raději jsem se snažil vyřídit základní věci právě na hodinkách.

Také jsem se uchýlil k vyššímu používání aplikace Váš Telefon od Microsoftu. V této oblasti je spolupráce se Samsungem příkladná. Zařízení s Windows 10 a zmíněnou aplikací nabízí práci s notifikacemi, fotografiemi, zprávami, a dokonce lze využít počítač pro volání. Jednoduše jsem kolikrát raději otevřel aplikaci v počítači, než abych sahal po mobilu a otevíral právě mobil. Nechci tvrdit, že jsem Galaxy Z Flip nerad používal, spíše bylo pohodlnější použít hodinky nebo aplikaci na počítači.

„Wau“ faktor v podání Galaxy Z Flip

Chtěl jsem se vyhnout použití slovíčka „wau“, ale nic lepšího mě nenapadá. Galaxy Z Flip má tento faktor a mohu tvrdit, že je to po dlouhé době mobil, kde mohu toto slovní spojení použít. Samsung jednoduše nabízí zařízení, o kterém jsme kdysi snili. Navíc jsem se dočkal mnoha údivů. Asi znáte situaci, kdy vám někdo v dopravním prostředku kouká do mobilu. běžný mobil byste strčili do kapse a nic by se nedělo. Když jsem ale mobil složil a pak strčil do kapsy, tak ty pohledy byly k nezaplacení. Většinou jsem se setkal s výrazem ve stylu „co se to sakra stalo“.

Samsung Galaxy Z Flip 17 3556x2002x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Budoucí majitel Galaxy Z Flip bude na nějakou dobu vlastnit jedno z mála zařízení, které vykouzlí úsměvy i u jiných, ohromí a možná i překvapí. Je nutné ale počítat s jinou konstrukcí a náchylným displejem na poškození.

Plusy

  • výdrž na jedno nabití
  • bytelná konstrukce na ohebný mobil
  • displej
  • faktor unikátnosti

Mínusy

  • displej náchylný na poškození
  • kryty nedrží příliš pevně
  • absence sterea
  • sekundární displej nemá moc využití

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Hakus von Tyros

9. 3. 2020, 19:00

O Z Flip jsem si toho přečetl již dost.
Všechny recenze mě ale utvrzují v tom, že prozatím zůstanu u klasické samsungovské placky. Zřejmě SGS20+. Ohebná dílka zřejmě potřebují ještě trochu času – aby byla bez rizika pro každého.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 3. 2020, 19:42

Taky jsem byl skeptický, ale ten mobil má smysl. Ano, displej je náchylný, ale sám si pamatuji dobu rezistivních hraček se stylusem. Zde člověk musí být opatrný, to je pravda, ale povedl se.

Hakus von Tyros

9. 3. 2020, 20:18

Ano, o tom žádná.
Budoucnost je bezesporu jejich.
S přirozenou opatrností vůči mobilům nemám problém, ale …. .
Při každém většm jarním deštíku, který mě chytne během hovoru na ulici, honem rychle soukat mobil do do kapsy ?
Ale i tak. Ve velice krátkémm čase ovládnou trh a budou pro každého.
Kromě matiček a šroubků v kapse.
Hih.

Přemysl Vaculík

VIP 9. 3. 2020, 20:20

Tak to bylo i kdysi s prvními smartphony. Je zde konečně něco, kde se budou dít velké věci. U běžných mobilů není tolik inovací. Kdo přijde první s odolným ohebným materiálem pro displej a odolností vůči vodě, ovládne trh.

Ivan Šuhajda

9. 3. 2020, 18:12

Tak nevím jestli je to ten spravny smer. No necham se prekvapit.

Hakus von Tyros

10. 3. 2020, 23:43

Pokud nejste profík v tomto oboru, tak raději nepřemýšlejte.
Nechte si poradit.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat