Android 10 je na 10,49 % zařízení, nejrozšířenější je Android 9

Android 10 je na 10,49 % zařízení, nejrozšířenější je Android 9
2020-03-08T09:40:52+02:00
• 8. 3. 2020

Zdroj: Google

6

Každý měsíc Google vydával statistiku zastoupení jednotlivých verzí systému Android na zařízeních. Díky tomu jsme mohli sledovat, jak rychlé se šíří aktualizace. Ale nebylo to jen o ukazování dat. Statistika byla důležitá i pro vývojáře, kteří mohli své aplikace více cílit na konkrétní verze, respektive se mohli rozhodnout, jestli ještě podporovat starší verze dle jejich zastoupení na trhu. Bohužel Google ukončil, respektive ji neaktualizoval. Stále je stránka dostupná, ale poslední data jsou z května minulého roku. Proto jsme se podívali na alternativní analytická data.

Android 10 minoritou

Existují společnosti, které se snaží sbírat data různě po internetu a vytvářet aktuálnější analýzy trhu. Jednou takovou firmou je Net Marketshare. Díky poskytovaným datům jsme se podívali, jak se vlastně daří systému Android. Aktuální data pochází z února 2020 a jejich zdrojem je provoz na internetu. Nejsou tedy naprosto přesná, ale minimálně nám dávají představu, jak se daří systému od Googlu.

Android 10 – které mobily mají dostupnou aktualizaci [aktualizováno]

V tuto chvíli Google začíná testovat Android 11, přičemž zanedlouho bude k dispozici veřejná beta verze. V třetím čtvrtletí se dočkáme finálního vydání. Android 10, který byl vydán v září minulého roku, dosahuje na 10,49 %. Nejrozšířenější verze systému je Android 9, která dosahuje na 37,79 %. Je to ukázka toho, jak moc se starají výrobci o aktualizace u svých zařízení. Zde jednoduše platí, že čím dražší a novější smartphone máte, tím máte větší pravděpodobnost, že dostanete novější verzi systému.

Na druhém místě s 12,8 % je Android 8.1. Osmá verze má 7,5% zastoupení a Android 6 dosahuje na 7,03 %. Verze 7 je na 6,76 % a Android 7.1 dosahuje na 4,46 %. Co se týče starších systémů, tak například Android 5.1 dosahuje na 3,77 % a Android 4.2 na 3,21 %.

netmarketshare android únor

Data platná k únoru 2020; Zdroj: netmarketshare.com

Ačkoliv Google již provedl mnoho úprav systému i systému certifikace, výrobci stále nedrží krok. Zpravidla se starají jen o dražší a novější smartphony, přičemž i u nich drží aktualizace jen po dobu dvou let. Naštěstí existují výjimky, které mají prodlouženou podporu, ale nejedná se o častý jev.

Jste spokojeni s aktualizacemi od výrobce svého mobilu?

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Až vydají 11ku, tak se snad už na Mi A3 konečně dočkám nezabugované desítky…:(

Vit Semenec

8. 3. 2020, 11:06

Nebylo by pro výrobce rozumnější rovnou 10 přeskočit a začít se připravovat na 11? :-)

Přemysl Vaculík

VIP 8. 3. 2020, 11:16

No oni na nic nečekají, jen nemají dostatečně velká vývojářská centra. Oni na aktualizacích dělají, ale zabere to čas, i následné testování. Pokud by nevymýšleli nadstavby a vše nechali jen v podobě aplikací, bylo by to rychlejší. Dokonce Google už prosil a varoval Samsung, aby tak moc nezasahoval do systému.

Tak kolik ma teda Android 10? 10,49%, nebo 2%? Ve spodní části článku věta o 2% a v titulku a nahoře zase 10,49%. Nějak se v tom nevyznám.

Přemysl Vaculík

VIP 8. 3. 2020, 10:24

Hups, díky za upozornění, opraveno. Jinak únorová data jasně ukazují, že má přes 10 procent.

Ok. Stane se. Jinak by mě zajímala i statistika Nexus/Pixel. Tam by byly asi jiná čísla. Ale vzhledem k tomu, že kromě Pixelu mám doma ještě Nexus 4 a 6P (a asi nebudu sám), tak by tam byly i starší verze, jelikož tyto telefony stále doma používám.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat