Data 1,2 miliardy uživatelů vystavena na internetu bez ochrany

Data 1,2 miliardy uživatelů vystavena na internetu bez ochrany
2019-11-26T07:59:50+02:00
• 26. 11. 2019

Každou chvíli se objevuje nějaký bezpečnostní problém kolem osobních informací. V poslední době se poměrně běžně objevovala data na serverech, která nebyla nijak chráněna. Ačkoliv například obsahují informace z Facebooku, tak to nutně neznamenalo, že by měla tato sociální síť bezpečnostní problém. V podstatě se jednalo o sesbírané informace, které někdo nechal k dispozici na internetu. V tuto chvíli zde máme asi jeden z největších úniků všech dob.

K datům se nikdo nehlásí

Bezpečnostní analytická společnost Data Viper objevila databázi obsahující 4 miliardy dat uživatelů, ale byly zde redundantní informace. Po ověření se dá konstatovat, že data patří 1,2 miliardám uživatelů, přičemž unikátních e-mailových adres bylo nalezeno přibližně 650 milionů. Celá databáze má velikost 4 TB a byla dostupná na specifickém serveru bez jakéhokoliv zabezpečení.

Ačkoliv již není k dispozici, tak si ji kdokoliv mohl stáhnout a využít informace jako jména, e-maily, telefonní čísla, informace z profilů na Facebooku a LinkedIn, a dokonce pracovní historii. Data Viper provedlo ověření informací. Společnost dospěla k názoru, že data patří dvěma společnostem – People Data Labs a oxydata. Obě firmy ale odmítají vlastnictví těchto dat.

Data byla umístěna v rámci Elasticsearch, ale sama společnost nechce uvést, komu data patří. Jedině případné vyšetřování by mohlo odpovědět na tuto otázku, jen jestli k něčemu takovému dojde. Vzhledem k tomu, že databáze neobsahuje hesla, nemusíte ihned všude měnit přístupové údaje. Na druhou stranu se data dají použít k mnohým marketingovým účelům, případně k pokusům o podvod.

Zdroje: androidpolice.com, valuewalk.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat