Česko pod náporem „prozváněcích“ podvodníků

Česko pod náporem „prozváněcích“ podvodníků
2019-11-18T11:30:05+02:00
• 18. 11. 2019

Fotka od Hassan OUAJBIR z Unsplash

1

Každý měsíc se objevuje nějaká softwarová hrozba. Například nedávno jsme vás informovali, že i předinstalované aplikace na mobilních telefonech mohou být nebezpečné, jelikož obsahují bezpečnostní díry, které se dají zneužít. Každou chvíli vznikají nové aplikace a řešení, jak se dostat k vašim datům, případně jak zneužít vaše zařízení. Zde ale velmi rychle reagují společnosti a odstraňují aplikace. Bohužel podvodníci se nyní také zaměřují na poměrně jednoduchý trik, prozvánění.

Zavolej zpět a nedoplatíš se

V poslední době se objevila opět vlna podvodných prozvánění ze zahraničí. Jednoduše vám někdo zavolá a hned ukončí hovor. Případně můžete stihnout přijmout hovor, ale nikdo se neozve a rovnou dojde k ukončení. Zde se totiž očekává, že budete volat zpět, ale je zde nebezpečí v podobě zahraničního telefonního čísla.

Jedná se o klasický wangiri scénář, nicméně ochrana před útokem je velmi jednoduchá. Pokud najdete v nepřijatých hovorech neznámé číslo, ujistěte se, že začíná českou mezinárodní předvolbou +420. Pokud ano, pak se při volání zpět nebude jednat o mezinárodní hovor,“ vysvětluje Jiří Grund, výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí.

Většinou se totiž jedná o hovory ze zemí subsaharské Afriky, kde fungují organizované skupiny zneužívající tamější systém. Zpravidla vytvoří telefonní společnost, u které navýší spojovací poplatky. Pokud tedy zavoláte na takové číslo, minuta hovoru přijde velmi draze.

Tyto skupiny zřejmě využívají stavu, kdy klienti evropských operátorů mají k dispozici neomezené volání, takže si neuvědomí, že zavolání na zahraniční čísla může přijít velmi draze. Následně zahraniční společnost získá peníze ze spojovacích poplatků.

Tisíce zákazníků, kteří volali zpět na nevyžádané zahraniční číslo, se díky rychlé blokaci podvodných čísel v sítích českých operátorů již nedovolaly,“ říká Jiří Grund, výkonný ředitel APMS.

Operátoři se ale nespoléhají jen na ostražitost svých klientů. Aktivně se snaží bojovat s tímto podvodným chováním a snaží se blokovat taková telefonní čísla. I tak se ale nepodaří ochránit každého zákazníka. Naštěstí je dopad minimální. I tak byste si měli dát pozor, kdo vám volá nebo kdo vás prozvání. Nevolejte tedy zbytečně zpět na zahraniční číslo.

Zdroj: apms.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jan Věneček

23. 11. 2019, 4:40

Na čísla které neznám a mám je ve zmeškaných hovorech zásadně zpět nevolám . Pokud se volající nedovolal ,respektive jsem hovor nepřijal z nejrůznějších důvodů a je to důležité, zavolá znovu. Zrovna nedávno se mi objevilo na mobilu volaní, a jelikož mi to zobrazuje i zemi odkud se volalo, byl tam Izrael. A bylo to opakovaně. zřejmě to o čem se píše v článku.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat