Google vyhledávání se učí rozumět otázce

Google vyhledávání se učí rozumět otázce
2019-10-26T13:30:37+02:00
• 26. 10. 2019

Zdroj: Dotekomanie.cz

1

Vyhledat cokoliv na internetu bylo před mnoha lety doslova výzvou, ale v posledních letech došlo k pokroku, kdy nejrůznější systémy již nehledají obyčejnou shodu toho, co chcete najít. Bohužel ani tak není jednoduché zadat dotaz tak, aby výsledky byly co nejrelevantnější. Google ale nyní představuje nový model, který by měl značně zjednodušit hledání.

Google vyhledávání v novém

Pokud často hledáte komplexnější informace v Google vyhledávání, tak jste zřejmě tomu přizpůsobili i to, co zadáváte. Zpravidla se hodí zadat klíčová slova bez jakéhokoliv vytváření věty či otázky. Sice je pravděpodobné, že existuje webová stránka upravená na vyhledání podle nějaké otázky, ale tato technika se dosti často zneužívá.

Google v týdnu představil vylepšený systém vyhledávání, který je založen na neuronové síti se strojovým učením. V tomto případě dochází na využití systému BERT (Bidirectional Encoder Representations from Transformers), který se snaží pochopit souvislost mezi slovy ve vyhledávacím dotazu. Nejde tedy jen o dohledání na bázi klíčových slov.

Dalo by se říci, že spojky, předložky atd. ve vyhledávacích dotaze budou působit jako logické či významové operátory. Bohužel tento systém je příliš náročný na výkon, tudíž Google využívá nejnovější TPU procesory, které si Google vyrábí.

Díky této novince bude možné zadat do vyhledávání například celou otázku. Systém se následně pokusí rozpoznat význam a nabídnout relevantní výsledky. Google uvádí, že celý systém prošel značným testováním, aby změna po nasazení byla spíše kuprospěchu věci, než ke zhoršení vyhledávání. Níže lze vidět příklady rozdílných výsledků při zadávání vět či otázek do vyhledávání.

Google vyhledávání Google vyhledávání

První dotaz řeší, jestli je možné získat léky pro třetí osobu. Původní systém nabídne odkaz na encyklopedii, druhý již nabízí přímo problém samotného dotazu. V druhém případě jde o visum, kde původní systém nabídl článek na toto téma, nově se ale nabídne přímo stránka ambasády odpovídající na tento dotaz.

Je zřejmě, že se tato novinka prvně objevuje v anglické verzi Google vyhledávání. Google zde jednoznačně poukazuje na fakt, že většina webů je v angličtině. Postupem času ale dojde rozšíření na další jazyky. Kdy bude podporována čeština není jasné, ale pravděpodobně si budeme muset nějakou dobu počkat.

Zdroje: blog.google, blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Sepp Winkler

29. 10. 2019, 15:18

Podľa mňa je nezmyselné sa s počítačom snažiť komunikovať ako s človekom. Nielen, že to je zložitejšie, ale je to aj zdĺhavejšie v písaní. Ak chcem napríklad zistiť, kto bol Karel Gott, je zbytočné napísať otázku, ako človeku: Kto bol Karel Gott? Jednoduchšie napísať len meno Karel Gott, vyhľadávač pochopí a ponúkne relevantné informácie.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat