Aplikace Google Action Blocks je konečně k dispozici aktualizováno

Aplikace Google Action Blocks je konečně k dispozici [aktualizováno]
2020-05-21T18:50:42+02:00
• 21. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

2

Aktualizováno 21. 5.

Minulý rok Google představil Action Blocks, což je aplikace umožňující vytvoření zkratky na domácí obrazovce, která obsahuje příkaz pro chytrého asistenta. Zatím se vše testovalo, ale od dnešního dne je aplikace k dispozici ke stažení, u nás. Je vyžadován minimálně Android 5.0. Bohužel je aplikace jen v angličtině, ale při troše snahy lze aplikaci využít.

2020 05 21 183819 1440x2960x 2020 05 21 183913 1440x2960x 2020 05 21 183928 1440x2960x 2020 05 21 183942 1440x2960x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pokud chcete někomu z rodiny zjednodušit používání mobilního telefonu, vytvoříte zkratky, které budou vykonávat určité povely. Uživatel pak může jen kliknout na ikonu na ploše a provede se příkaz. Je zde ale jedno mínus, mobil musí být nastavený na angličtinu, aby to fungovalo.

logo-app Zdarma ANDROID

Původní článek 3. 10.

Google se snaží zakomponovat nejrůznější funkce do systému Android, které mají napomoci v používání zařízení. Nedílnou součástí je i chytrý asistent (Google Assistant), který posouvá například používání smartphonu na další úroveň. Ale ne vždy jde jen o pohodlí běžných uživatelů. Příkladem je projekt Action Blocks.

Action Blocks

Minulý rok se Google pochlubil projektem Diva jednoho ze svých zaměstnanců. Cílem bylo přinést možnost používání chytrého asistenta i lidem, kteří mají nějakou kognitivní nevýhodu. Pro ně může být až příliš komplikované najít na smartphonu konkrétní aplikaci, dohledání položky a následné spuštění akce.

Ač se zdálo, že se jedná jen o další menší projekt, na který se časem asi zapomene, nebo bude znám lidem s kognitivními komplikacemi, tak jsme se nakonec dočkali evoluce. Google zainvestoval do projektu Diva a vzešel z něj projekt Action Blocks.

Ve své podstatě se jedná o zkratky pro chytrého asistenta. Při vytváření zkratky se napíše konkrétní příkaz, přiřadí se vhodná fotografie nebo obrázek a následně se vytvořená zkratka umístí na plochu zařízení. Novinka je designovaná hlavně pro lidi kognitivní nevýhodou, ale je jasné, že si najde uplatnění i u běžných uživatelů.

Níže můžete vidět, jak se vytváří v rámci Action Blocks zkratka pro přehrání pohádky na dobrou noc, přičemž je vybrán obrázek reprezentující takovou činnost. Pro uživatele je pak jednodušší zvolit přesně to, co chce, aby zařízení dělalo.

Zdroj: Google

V tuto chvíli je celý projekt teprve na začátku. Google neoznámil, kdy bude k dispozici veřejně. Pokud se chcete zapojit a napomoci takovému projektu, můžete vyplnit přihlášku, kterou Google zveřejnil. Bohužel je projekt omezen na jazyky, které chytrý asistent podporuje, takže češtinu zatím nehledejte.

Zdroje: blog.google, engadget.com, ausdroid.net, blog.google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Keyser Söze

6. 6. 2020, 20:35

No pro lidi co pouzivaji asistenta to muze byt uzitecne. Ja si to vyzkousel a nastavil jsem si sms jizdenku na mhd. Jenze vysledek je ten ze se spusti asistent a zepta se me jestli chci opravdu odeslat. Takze dost otravne. Bylo by fajn kdyby ty ukony bezely na pozadi a bez potvrzovani… Kdyz tim chci rozsvitit tak se zase spousti asistent a rika mi ze teda rozsveci svetla. No to je rychlejsi to rict googlu mini… Uvidime kam se to vyvine. :)

Ten asistent mi tedy dost vadí. Dříve jsem měl při podržení home tlačítka Google now a teď je tam ten asistent a zatím se mi to nepodařilo změnit. Ikdyž si ve svém launcheru nastavím, že chci Google now, stejně se spustí ten asistent.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat