Messenger zavádí ochranné prvky proti podvodníkům

Messenger zavádí ochranné prvky proti podvodníkům
2020-05-21T18:00:05+02:00
• 21. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Mobilní telefon chráněný biometrikou, všude nasazené dvoufaktorové ověření a mít aktivované všechny bezpečnostní prvky ještě nemusí znamenat, že jste v bezpečí. Je zde určitá kategorie podvodníků, kteří využívají sociální inženýrství, aby vás podvedli. Někdy je komplikované takový pokus o odcizení soukromých dat odhalit. Facebook nyní nabízí funkce, které mají napomoci s odhalením nebo upozorněním na nevhodné chování.

Messenger a podvodníci

Možná jste se již setkali se situací, že vám neznámá osoba napsala a začala nabízet služby nebo nějaké produkty. V některých případech se může jednat o sofistikovanou komunikaci. Vzhledem k tomu, že Messenger je oboustranně šifrovaný, Facebook nemá takové možnosti v odhalování. Proto zavádí systém založený na strojovém učení, který v některých případech zobrazí vyskakovací okno.

NRP MSGR SafetyTips B003 889x725x

Zdroj: Facebook

To více méně informuje, že by si uživatel měl dát pozor a že se s největší pravděpodobností jedná o podvodníka. Také se zobrazí tipy, jak reagovat na takovou komunikaci. Většinou takové podvody odhalíte sami, ale ne všichni uživatelé jsou natolik pozorní.

Druhá novinka je daleko užitečnější a přesnější. Pakliže vám napíše osoba, kterou na první pohled znáte, většinou neověřujete identitu. Messsenger si ale všimne, že ve vašich kontaktech je již jednou taková osoba. Pakliže dojde k rozeznání, nabídne se vyskakovací okno vybízející k ověření osoby. Na další obrazovce se zobrazí informace o osobě, s kterou komunikujete, a o dalším uživateli, který je ve vašem seznamu přátel. Obou kontaktů  zobrazí, kolik mají přátel a od kdy jsou na Facebooku. To již napoví, jestli si dát pozor.

NRP MSGR SafetyTips A003 889x725x

Zdroj: Facebook

Novinky jsou dostupné na Androidu a na iOS zamíří v dohledné době. Facebook plánuje globální nasazení v horizontu měsíců.

Zdroje: messengernews.fb.com, phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat