Chrome začíná využívat „umělou inteligenci“ pro popsání obrázků

Chrome začíná využívat „umělou inteligenci“ pro popsání obrázků
2019-10-14T18:00:28+02:00
• 14. 10. 2019

Zdroj: Google

1

V poslední době se čím dál více nasazují technologie spojené s výrazem „umělá inteligence“. Nejde ale o skutečnou inteligenci, spíše se jedná o označení pro používání neuronových sítí, strojového učení a podobně. Zatím jsme se takového nasazení mohli dočkat u funkcí, které se snaží napomoci s výběrem restaurace, úpravou fotek, vylepšení vlastností atd. Nyní Google nasazuje takovou novinku přímo do webového prohlížeče Chrome.

Chrome a „umělá inteligence“

Google si dává záležet na nejrůznějších technologiích, které zlepšují běžný život uživatelům se stíženými podmínkami pro konzumaci obsahu nebo ovládání softwaru, případně hardwaru. Naposledy jsme se dočkali zajímavého rozšíření u Google Map. Tentokrát míří technologie s „umělou inteligencí“ přímo do Chromu, ale nemusíte se bát, že by docházelo k ovlivňování obsahu nebo manipulaci soukromých dat.

Pokud web dodržuje všechny zásady tvorby, je dobře přístupný pro lidi s určitým omezením, zejména zraku. Bohužel dodržovat vše podstatné může být dosti náročné, a proto dochází k nepřesnostem. Google se tentokrát soustředil na popis obrázků, které jsou umístěny na webové stránce. Zde využívá své systémy pro popis obrázku, pokud mu chybí popis, nebo je nedostatečný, případně generický.

weby s nevhodnou reklamou

Chrome jednoduše odešle obrázek na chráněný server, kde se pokusí algoritmy a nejrůznější systémy popsat, co se vlastně na obrázku nachází. Jakmile je vytvořen detailnější popis, je informace odeslána zpět do prohlížeče a ten text umístí do patřičného atributu v rámci HTML kódu. Díky tomu budou moci nejrůznější systémy uživateli přečíst, co se na daném obrázku nachází, byť autor obsahu zapomněl na popis. Google dodává, že dochází k odesílání jen obrázků, nikoliv soukromých dat.

V tuto chvíli je novinka dostupná jen pro Chrome pro Windows, macOS a Linux – tedy stolní počítače. Navíc systém pracuje jen v angličtině, ale plánuje se rozšíření na další jazyky. S velkou pravděpodobností se novinky dočkáme i u Chromu pro smartphony. Systém jako takový bude možné deaktivovat nebo aktivovat globálně, případně pro specifické webové stránky.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Komárek

17. 10. 2019, 17:50

Chrome by se měl prvně zaměřit na bug, který blokuje browser při otevření z nějaké aplikace. Stává se to i při otevření prohlížeče. Pak to ukáže zprávu k ukončení aplikace nebo k čekání. Mě osobně na galaxy note 9 a na tabletu S6.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat