BBC vytvořilo Android klávesnici pro děti

BBC vytvořilo Android klávesnici pro děti
2019-09-22T13:30:06+02:00
• 22. 9. 2019

Por mobilní operační systémy jsou k dispozici nejrůznější softwarové klávesnice. Zpravidla nabízí pokročilejší funkce, různé typy zadávání a podobně. Dokonce najdeme i takové, které se soustřeďují na emoji a jiné grafické formy komunikace. BBC jde ale trochu dál se svou klávesnicí, která je součástí aplikace Own It. Musíme upozornit, že aplikace není dostupná v češtině a také ji nelze stáhnout. I tak ukazuje trend, kterého se můžeme dočkat.

BBC Own It klávesnice

BBC designovalo klávesnici zejména pro děti a má výchovné prvky. Došlo totiž k zabudování pokročilých algoritmů, strojového učení a dalších metod k tomu, aby aplikace rozpoznala, co uživatel píše, tedy hlavně dítě. Jakmile dojde k identifikaci textu, který může být až příliš negativní, klávesnice na to upozorní v horním části. Součásti je také emoji vyjadřující, jestli je text v pořádku či nikoliv.

BBC tímto projektem chce naučit děti k lepšímu vyjadřování. Například se může jednat o metodu, jak zabránit šikaně, nenávistným projevům a podobně. Také jsou zde prvky trendu „wellbeing“ (blahobyt), což se nyní hodně spojuje s používáním mobilních telefonů.

Kromě toho se klávesnice snaží rozeznat náladu uživatele a mírně ho povzbudit, pokud je to potřeba. Také dává pozor na to, co uživatel píše. Například upozorňuje, pokud se dítě chystá odeslat text obsahující osobní informace, jako je telefonní číslo, adresa či jiné soukromé informace. Vše je bráno ve formě rad a nedochází k jakékoliv změně textu nebo blokování.

Jedná se o zajímavou myšlenku, která by se mohla uchytit u malých dětí, které mají své první zařízení. Někteří rodiče by asi uvítali něco podobného, a to i v našem jazyce. Vzniká zde ale i kontroverze v tom ohledu, že se aplikace snaží potlačovat názor, kritiku – usměrňovat chování u děti, ale někdy to není na škodu.

logo-app BBC Own It Media Applications Technologies for the BBC NEZNÁMÁ ANDROID

Zdroje: neowin.net, bbc.co.uk

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat