Spor Applu a Spotify v Evropě pokračuje

Spor Applu a Spotify v Evropě pokračuje
2019-07-05T17:01:04+02:00
• 6. 7. 2019
1

Vztahy mezi Spotify a Applem jsou již delší dobu napjaté. V březnu letošního roku Spotify podalo k Evropské komisi stížnost ohledně pravidel v App Store a proti poplatkům za aplikaci, tzv. Apple tax. Apple nyní reaguje obdobně. Evropské komisi společnost s logem nakousnutého jablka předala stížnost, která tvrdí, že Spotify platí poplatky z méně než jednoho procenta všech platících odběratelů.

Dusno mezi oběma aktéry od března

Apple jako v reakci na stížnost Spotify reagoval již v březnu tím, že vytvořil nové webové stránky, které se zabývají tématem antimonopolních praktik na App Store. Zároveň stránky popisují detailně proces schvalování aplikací. Zároveň Apple v reakci na stížnost Spotify uvedl, že Spotify by bez ekosystému Applu nevyrostl tak, jak tomu je doposud.

Apple argumentoval tím, že Spotify se tváří jako aplikace zdarma, a při tom nabízí své placené předplatné skrze jiný kanál. To Applu přijde jako špatná obchodní praktika, vůči které se chce společnost vymezit, než jí začnou využívat další projekty.

Spotify se ale kromě zmiňovaných poplatků nelíbilo i to, že Apple využívá App Store k tomu, aby mohl konkurenční služby limitovat. Například společnost údajně znemožnila komunikovat se zákazníky nebo odesílat emailové zprávy iOS uživatelům. Dále se Spotify nelíbilo, že Apple zamezil aktualizace iOS aplikace.

K tomuto bodu uniklo na veřejnost informace, že Apple tak učinil z toho důvodu, že Spotify využívalo emailovou komunikaci k tomu, aby se uživatelé stali prémiovými členy a aby členský poplatek zaplatili mimo App Store.

Apple vrací úder

Nyní jsme se dozvěděli, že Apple vrací Spotify úder. Americká společnost předložila Evropské komisi stížnost s tím, že Spotify platí pouze 15 % „daň za aplikaci“ u pouze 0,5 % odběratelů Spotify. Apple ve své stížnosti využívá údajů od zákazníků, kteří si pořídili Spotify v období od roku 2014 do roku 2016 a přihlásili se k prémiovému členství skrze in-app nákup.

To je v přímém rozporu s tím, co Spotify tvrdilo v březnu. V té době totiž CEO Spotify na blogu společnosti tvrdil, že Apple si vyhrazuje téměř 30 % z celkového nákupu skrze jejich vlastní platební systém.

Dle serveru Music Business Worldwide dokonce Spotify platí ještě méně než 15%. Řada uživatelů totiž využila slevových akcí během nákupu skrze aplikace. Server tuto informaci zveřejnil s odkazem na dosud neznámý zdroj.

Spotify není jediné

Aby případ nebyl zase tak jednoduchý, do hry se vkládají další vývojáři, kterým se nelíbí praktiky Applu na App Store. Apple tak čelí dalším žalobám u Nejvyššího soudu v USA. Například v červnu dva vývojáři obvinili Apple z podobných praktik jako Spotify. Stejně jako Spotify se jim nelíbí, že Apple vynucuje 30% provizi na prodej aplikací.

Ať tak či onak, do celého případu s největší pravděpodobností budou muset zasáhnout i úřady. Apple se již k případu se Spotify vyjádřil v řadě prohlášení. Apple dlouhodobě buduje svůj ekosystém tak, že chce mít vše pod svou správou. Díky tomu, dle vyjádření samotné společnosti, pomáhá k rozšiřování a budování nových příležitostí pro velké množství inovátorů, podnikatelů a umělců.

My si tak budeme muset počkat na to, k jakému názoru se přikloní patřičné úřady. Celý spor zcela jistě ještě nějakou dobu potrvá. My vás o dalším vývoji samozřejmě budeme i nadále informovat.

Zdroje: techcrunch.com, techcrunch.com, musicbusinessworldwide.com, cnbc.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

pouzivam Spotify na iPhone ale urcite by som nerad platil Apple. Jablko je totiz firma co ma sice este stale dobre telefony ale uz som zazil chybny novy telefon a vymena ma stala 176 eur nakolko podla vyjdrenia Applu bol mikroskopicky skrabanec (co som ani ja sam na 1 mesiac starom telefone nevidel). Apple zhrna peniaze, zakaznik je dojna krava. Takze ak toto bude pokracovat po 8 rokoch kludne prejdem do Androidu a nazad sa nevratim. Proste nesrioznost sa nevyplaca, dnes mam nazor ze Apple len tazi z minulosti a okrada svojich vernych klientov len kvoli svojmu logu. A toto sa neda tolerovat.Skusil som teraz Samsung 10 plus a Huawei 30 Pro a musim povedat ze minimalne fotak je uplne inde ako v mojom Iphone a co prekvapi najviaxc, ze synchronizacia medzi Macbookom bezi lespie a ukazuje to aj adresare oproti iPhonu. Toto nechapem. Jedine co ma Aplle este dobre su iPady, zvysok su predrazene kusy zeleza a zial mu nedoslo ze starych vernych rozculovat nema, to sa nevyplaca.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat