Qualcomm 215 je nový procesor pro nejlevnější smartphony

Qualcomm 215 je nový procesor pro nejlevnější smartphony
2019-07-09T16:30:36+02:00
• 9. 7. 2019

Společnost Qualcomm patří mezi lídry v oblasti procesorů, které jsou známé pod označením Snapdragon. Nedávno ale došlo k menší změně značení, kdy slovíčko Snapdragon je určeno spíše pro lepší procesory. U nejnižší řady jej nenajdeme. Příkladem toho je novinka Qualcomm 215, tedy kompletním názvem Qualcomm 215 Mobile Platform.

Qualcomm 215 Mobile Platform

Řada 200 byla poměrně dlouho přehlížena. Posledního modelu Snapdragon 212 jsme se dočkali v roce 2015 a od té doby jsme se spíše dočkali inovací u série Snapdragon 400 a vyšších. Čtyři roky jsou dlouhá doba a jde vidět podstatné vylepšení, ale zákazník si toho nemusí být vědom. Pokud zůstaneme jen u běžného omezeného výčtu specifikací, tak se opět jedná o čtyřjádrový procesor s taktovací frekvencí až 1,3 GHz. Takže z tohoto úhlu pohledu žádná změna oproti předchozí generaci.

Co se týče ale detailnějších specifikací, změn je hodně. Jádra jsou typu Cortex A53, přičemž byla použita 28nm výrobní technologie. O grafiku se postará Adreno 308, přičemž jsou podporovány displeje s rozlišením 1560 × 720 pixelů (19.5:9). V rámci konektivity najdeme podporu Wi-Fi 802.11 b/g/n/ac MU-MIMO, ale v případě USB je jen verze 2.0. Dále je k dispozici Bluetooth 4.2, NFC, LTE Cat 4 (150/50 Mbps) s podporou Dual SIM Dual VoLTE.

Novinka zvládne LPDDR3 o frekvenci až 672 MHz a maximální velikosti 3 GB, v případě úložiště je k dispozici maximálně eMMC 4.5. U polohovacích technologií najdeme jen GPS, GLONASS a Beidou. Co se týče nabíjení, je k dispozici Quick Charge, zřejmě první generace. Výraznou novinkou je duální ISP (Image Signal Processors), který zvládá i duální foťáky s rozlišením až 8 MPx, případně jeden s 13 MPx. Co se týče natáčení videí, je zde podpora maximálně Full HD rozlišení s 30 fps.

Qualcomm se chlubí integrací Qualcomm Hexagon DSP, který může nabídnout až 5 dnů přehrávání hudby na jedno nabití baterie o kapacitě 3000 mAh. Je jasné, že tento procesor je určen pro nejlevnější smartphony, ale v této části trhu má silnou konkurenci v podobě Mediateku. Údajně se první zařízení s tímto procesorem objeví na trhu již v druhé polovině tohoto roku.

Zdroj: xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat