Aktualizujte na iOS 12.3, obsahuje opravu nepříjemné bezpečnostní chyby

Aktualizujte na iOS 12.3, obsahuje opravu nepříjemné bezpečnostní chyby
2019-07-05T16:30:59+02:00
• 5. 7. 2019
4

Již v minulosti jsme se setkali se speciálními zprávami, které stačilo odeslat na další zařízení do některých z komunikačních aplikací a došlo k pádu. Někdy stačilo restartovat aplikaci, jindy vymazat její dočasné úložiště nebo restartovat zařízení jako takové. Problémům nevyhnaly smartphony od Applu. Nyní zde máme další takový problém, ale je daleko závažnější.

Oprava již existuje

Došlo k objevení specifického řetězce, který stačí odeslat kontaktu prostřednictvím aplikace iMessage, respektive příjemci musí dojít do této aplikace. Následně dojde ke zhroucení části iOS (Springboard). Grafika se již nezobrazí a iPhone přestane reagovat na jakýkoliv vstup. Bohužel v tomto případě nestačí ani tvrdý restart iPhonu. I po provedení restartu, tak po odemčení je iPhone nestabilní a nedá se takřka používat.

Jediným možným východiskem tohoto problému je uvést iPhone do režimu recovery a provést vymazání zařízení. Případně použít vzdálené smazání zařízení prostřednictvím služby Find my iPhone. Případně je nutné vyjmout SIM kartu, připojit se na WiFi a následně smazat zařízení z menu.

Zajímavé na celém problému je fakt, že za objevením této závažné bezpečností chyby vedoucí ke smazání iPhonu stojí Google Project Zero. Jedná se o speciální sekci Googlu, která se zaměřuje na bezpečnost a hledáním bezpečnostních chyb typu zero-days. To zpravidla znamená, že je chyba známá a dochází k jejímu využívání. Jak to bylo v tomto případě, nevíme.

Dobrou zprávou je, že byla informována společnost Apple a již stihla zakomponovat opravu do iOS 12.3. Pokud tedy ještě nemáte aktualizované zařízení, měli byste tak učinit. Minimálně nebudete mít potenciálně ohrožené zařízení.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Jakub Herget

7. 7. 2019, 14:45

Aktualizace iOS proběhla už někdy v červnu? Mám iOS 12.3.1.
Tady někdo zaspal :-)

Přemysl Vaculík

VIP 7. 7. 2019, 15:14

Někteří uživatelé nemuseli. Navíc informace o těchto chybách se zveřejňují se zpožděním, až je zpravidla k dispozici oprava, aby nedocházelo k zneužití. Nikdo nezaspal.

Ne, ne, třikrát ne ;). Systém jablíček je přece dokonalý, bezchybný! Jak si může androiďák, šéfredaktor vůbec dovolit vypustit takto urážlivý článek pro ovečky, které sice neřeší otázku „proč ios, proč android“, ale spíš „mám drahý telefon“. 😂
Jo, když je něco předražený tak, jako BIO-voda v petflašce z číny, tak to sakra bude to nejlepší a bez chyb!
Programátoři jablíčka se přece chyb nedopouští…

Entony Boos

6. 7. 2019, 8:50

Asi se poustis do debat ze špatnými lidmi, každý systém má chybu ;)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat