Google zablokoval tvůrce klávesnice TouchPal pro Android aktualizováno

Google zablokoval tvůrce klávesnice TouchPal pro Android [aktualizováno]
2019-07-17T14:40:37+02:00
• 17. 7. 2019
1

Aktualizováno 17. 7.

V červnu jsme vás informovali, že vývojářská společnost CooTek porušila podmínky pro vývojáře tím, že do svých aplikací včetně klávesnice TouchPal implementovala adware BeiTaAd. Google začal s vyšetřování, což vedlo ke slibům, že všechny aplikace byly aktualizovány a byl z nich odebrán tento software.

Bohužel ani po aktualizacích se situace příliš nezlepšila. Nyní zde máme konečné vyústění v podobě rozhodnutí společnosti Google, která zablokovala společnost CooTek v Obchodě Play a zamezila přístup do reklamních systémů.

S něčím takovým se dalo počítat, ale v případě čínské společnosti se bude jednat pravděpodobně o dosti těžký zásah do podnikání. Stačí jen zmínit, že akcie společnost CooTek se obchodují na New York Stock Exchange. Dá se tedy předpokládat, že toto rozhodnutí Googlu bude mít výrazný dopad na akcie této firmy.

Původní článek 5. 6.

Máme zde další kauzu kolem nebezpečných aplikací pro Android. Tentokrát se podařilo bezpečnostní firmě Lookout objevit 238 nebezpečných aplikací, které obsahovaly adware BeiTaAd. Všechny aplikace pocházejí od čínské společnosti CooTek.

440 milionů instalací

V podstatě všechny aplikace od CooTek obsahovaly adware BeiTaAd, jehož cílem bylo podstrčit reklamu v jakékoliv podobě. Nejenže se zobrazovala na uzamčené obrazovce, ale dokonce, aspoň dle některých uživatelů, se přehrála reklama i během hovoru a to přímo do sluchátka. Jedná se o velmi agresivní adware BeiTaAd.

Do aplikací byl umístěn jako plugin a mohlo by se zdát, že byla jen kompromitována infrastruktura vývojářského studia, ale bylo objeveno, že vývojáři používali nejrůznější techniky, aby nebylo objeveno, že jejich aplikace obsahují adware BeiTaAd.

Ten navíc měl zpoždění po nainstalování infikované aplikace. V podstatě začal působit do 14 dnů. Aplikace obsahující tento adware dosáhly na 440 milionů instalací. Google již zareagoval na situaci a všechny aplikace byly odstraněny.

Web ArsTechnica ale podotýká, že zatím to nevypadá, že by Google nějak potrestal společnost CooTek, ale to se může ještě změnit. Kompletní seznam postihnutých aplikací naleznete v oficiálním příspěvku na stránkách Lookout. Mezi ty populárnější například patří aplikace TouchPal Keyboard.

Zdroje: arstechnica.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

6. 6. 2019, 6:54

Zajímavé
Tenhle rok už asi 40 podobný případ, a mně se NIC podobného nestalo
Asi nejsem BFU(běžný Franta uživatel) [existuje i horší vysvětlení, ale to bych asi dostal ban;)]

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat