Apple představil iOS 13, přináší nejen „dark mode“

Apple představil iOS 13, přináší nejen „dark mode“
2019-06-04T19:36:46+02:00
• 3. 6. 2019

Apple dnes v podvečer představil na vývojářské konferenci WWDC dle očekávání novou verzi operačního systému iOS. Ta je již třináctá a zatímco vloni se výrobce zaměřil hlavně na optimalizaci, letos jsme se dočkali několika klíčových novinek jako třeba tmavé rozhraní systému nebo inovované ovládání na tabletech iPad.

iOS 13

Nejprve se Apple pochlubil, že nový iOS bude zase o něco rychlejší. Spouštění aplikací má být 2x rychlejší, FaceID bude až o 30 procent rychlejší a aktualizace aplikací budou až o 60 procent menší.

iOS 13 ve znamení dark mode

Pravděpodobně nejočekávanější funkcí systému iOS byl tmavý režim. O tom se spekulovalo již roky a jeho příchod napověděl vloni dark mode u systému macOS pro počítače. Konečně se tak stává realitou a místo světlé bílé barvy můžete mít rozhraní v tmavě šedé/černé barvě.

Obrazovka pro sdílení byla také upravena a nabízí rovnou konkrétní osobu v konkrétní aplikace. Celé uživatelské rozhraní prošlo mírným faceliftem. Jako nejpozitivnější změnu vidím v úpravě dialogu pro změnu hlasitosti, které konečně nepřekrývá celou obrazovku.

Inovované aplikace

Aplikace zprávy nyní umožňuje nastavit si v rámci iMessage profilový obrázek a přezdívku, kterou uvidí druhá strana. V Apple Music jsou texty písniček synchronizovány se zpěvem písniček.

Aplikace Připomínky byla zcela předělána. Stačí napsat přirozeně připomínku ve stylu „Koupit rohlíky v 6 hodin večer“ a připomenutí se samo nastaví. K jednotlivým připomínkám si můžete také přidat fotky. Apple Mapy se dočkali pokročilejšího zobrazení 3D a také street view.

Místo přihlašování přes Google nebo Facebook Apple představil vlastní metodu Přihlašování přes Apple. Díky tomu nebudete sledováni ani Googlem ani Facebookem, jablečná společnost totiž slibuje, že nebude nic zaznamenávat o vaší aktivitě. Velkou výhodou je také možnost schovat vaši emailovou adresou vytvořením dočasné adresy.

Na bezpečnost Apple kladl velký důraz, novinkou je též HomeKit Secure Video. Díky tomu by se nikdo neměl dostat k vašemu video streamu. Memoji nabízí nyní make-up a další rozšířené možnosti úprav.

Aplikace fotky se dočkala pokročilejšího editoru fotek. Videa lze také nově upravit a třeba otočit. Zobrazení vašich alb v rámci historie je také inovované a líbivější.

Do sluchátek AirPods vám Siri může číst příchozí zprávy a můžete na ně i odpovídat. Můžete také sdílet to, co posloucháte pouhým podržením dvou telefonů u sebe a stejně to funguje u HomePodu a telefonu.

CarPlay

Apple CarPlay dostalo nové uživatelské rozhraní, jak můžete vidět na obrázku níže. Mapa zabírá méně prostoru a část je věnována poslechu hudby.

Apple představil watchOS 6 a tvOS 13

Novým systémem pro tablety od Applu je iPadOS

Dostupnost

Apple již uvedl, pro která zařízení bude dostupná aktualizace na iOS 13. Aktualizovat můžete tato zařízení:

  • iPhone XS
  • iPhone XS Max
  • iPhone XR
  • iPhone X
  • iPhone 8
  • iPhone 8 Plus
  • iPhone 7
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone 6s Plus
  • iPhone SE
  • iPod touch (7. generace)

Zdroj: theverge.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat