V Česku je první LTE síť na světě pro kritickou komunikaci

V Česku je první LTE síť na světě pro kritickou komunikaci
2019-04-24T07:50:11+02:00
• 24. 4. 2019

Možná si ještě pamatujete dobu, kdy jsme okolním státům záviděli jejich LTE pokrytí. Dnes se můžeme těšit z dostatečného rozšíření LTE technologie, byť například tarify neodpovídají jiným státům Evropy, samozřejmě myslíme zejména datové balíčky. Nyní jsme se dozvěděli, že v Česku vzniká první LTE síť na světě pro kritickou komunikaci.

5G v Česku – zatím pozvolna a jen pro domácnosti

LTE pro kritickou komunikaci

Za novinkou stojí spolupráce společností Nokia a Nordic Telecom. Nokii netřeba představovat nějak rozsáhle. Tato společnost se postarala o dodávku řešení rádiové LTE sítě, technologii IP sítí a technologii DWDM (Dense Wavelength Division Multiplex). Díky tomu Nordic Telecom bude moci nabídnout LTE síť na frekvencích 410-430 MHz, díky čemuž bude možné poměrně dobře pokrýt velké oblasti.

Samotná síť není určena pro běžný komerční provoz. V podstatě se nabízí moderní a bezpečné komunikační řešení uživatelům z řad veřejné správy i komerčních firem pro zajištění ochrany veřejnosti a odstraňování následků živelních pohrom (BB-PPDR), pro poskytování kritických širokopásmových datových služeb, nebo pro oblast kritického IoT a M2M.

„Jako průkopníci v této oblasti chceme ukázat, že služby kritické komunikace nové generace je možné poskytovat moderně a bezpečně prostřednictvím LTE sítě. Těšíme se, že toho dosáhneme díky spolupráci se společností Nokia, která nám poskytuje naprosto bezpečné a inovativní řešení, specializovaný lokální tým, technické poradenství a profesionální služby,”  říká Jan Čornej, výkonný ředitel společnosti Nordic Telecom

Dalo by se říci, že se jedná o nouzovou síť, která mimo jiné podporuje Push to Talk (MCPPT) pro účely řízené skupinové komunikace. Hlavní předností této sítě je zejména datová propustnost, díky čemuž budou moci například krizové jednotky využívat i video přenosy nebo běžný datový přenos.

„Dostatečná kapacita a propustnost LTE sítí umožní záchranářům, policistům nebo pracovníkům obsluhujícím kritickou infrastrukturu ve firmách  posílat si videa nebo fotografie, aby měli lepší přehled o situaci a mohli při operacích efektivněji zasahovat. Pokročilé mechanismy prioritizace komunikace zajišťují dostupnost a bezpečnost služeb na požadované úrovni,“  doplňuje Aleš Voženílek, ředitel společnosti Nokia pro Českou republiku.

Nordic Telecom se tak pomalinku posouvá k možnosti se stát čtvrtým mobilním operátorem, ale samozřejmě bude záležet na připravované aukci, jestli vysoutěží potřebné frekvence a nenechá se přebít stávajícími operátory. Samozřejmě je zde možnost, že chystaná aukce přinese zcela jiný subjekt na náš trh.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat