Malware Exodus cílí i na iOS uživatele

Malware Exodus cílí i na iOS uživatele
2019-04-10T09:44:27+02:00
• 10. 4. 2019

Pokud se řekne slovíčko malware ve spojení s mobilními telefony, tak mnoho lidí si bude ihned myslet, že se to bude dotýkat jen Android zařízení. Jak se nyní ukazuje, ani iPhony nebo iPady nejsou v bezpečí. Již nějakou dobu existuje malware Exodus, který cílil jen na Android zařízení, ale jak se ukazuje, tak existuje i iOS verze, která má za cíl krást údaje ze samotných iPhonů.

Exodus na iOS

Bezpečnostní společnost Lookout objevila, že malware Exodus existuje i v iOS verzi. Hlavním úkolem škodlivého softwaru je krást informace ze zařízení a odesílat je na stejné servery, jako to dělala Android verze. Kromě toho může pořizovat nahrávky, fotografie a také sledovat polohu uživatele.

Tento malware se neobjevil v samotném obchodu s aplikacemi od Applu, ale to ještě neznamená, že se s ním uživatelé nemohou setkat. Jeho distribuce je řešena přes phishing stránky, tedy takové weby, které mají za cíl oklamat uživatele, že si myslí například, že se nachází na stránce významné společnosti. Ve skutečnosti je podvodném webu. Následně je nalákán na stažení aplikace, která mu má nějak pomoci.

Exodus pro iOS byl a možná je ještě nebezpečný tím, že obsahoval enterprise certifikát vydaný společností Apple za cílem firemního použití nebo testování. Díky tomu lze podvodnou aplikaci poměrně jednoduše nainstalovat na iOS zařízení i z neznámých zdrojů. Apple již stihl zareagovat a certifikát zrušil, ale stále je zde možnost, že se útočníci přizpůsobili a použijí jiný certifikát.

Exodus zatím cílil jen na Itálii a Turkmenistán, ale i tak se ukazuje, že pravidla o neinstalování aplikací z neznámých zdrojů bude platit i pro iOS uživatele. Tací uživatelé by si měli taktéž dávat pozor, co a o odkud instalují do svých zařízení.

Zdroj: engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat